''Аз съм против войната.'' Какво пишат близките на руските държавници в социалните мрежи

OFFNews 25 февруари 2022 в 16:57 2302 0

Снимка БТА/АР

Снощи в много руски градове се проведоха антивоенни акции. Хората излязоха по улиците с плакати „Не на войната“, със снимки на свои украински роднини и с бели цветя. Над 1800 протестиращи бяха задържани.

Властимащите в нашата страна - чиновници и депутати, говорят за войната в един глас, като система, чиито части работят в унисон. Но в социалните мрежи близките им се отклоняват от „линията на партията и правителството“, пише журналистката от BAZA Светлана Башарова.

Екатерина Солоницка, бившата съпруга на прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, публикува днес статус, в който осъжда войната:

"Аз съм против войната. Нито сантиметър присъединена земя не струва колкото един човешки живот. А какво би било, ако този един човек е вашето дете? Готови ли сте да го пожертвате в името на вашите амбиции? Аз – не... Аз, като дъщеря и внучка на дипломати, съм за дипломатическо разрешаване на конфликта. Затова съществува дипломацията. Точка."

Солоницка цитира и думи на свои приятели от Украйна: "Ситуацията е ужасна, всички тичат нанякъде. Хората с в шок, всичко е затворено, никъде не можеш да отидеш. Не зная какво ще стане с нас.“

Екатерина се опитва да оправдае Дмитрий Песков: "И аз блокирам всички, които пишат гадости за бившия ми мъж и баща на децата ми. Той не взема решенията, а само ги оповестява. Това е."

"В идеалния случай трябва да освободим Украйна, да я прочистим от нацистите" – Дмитрий Песков

Карина, дъщерята на депутата от Руската Дума Ирек Богуславски, публикува в Инстаграм пост, в който нарече случващото се „световна трагедия“:

"Радвам се, че в много от нас чувствата са живи и че сме способни да споделяме с ближните си загуба, болка, страх.... надежда и вяра в светлото бъдеще. Но какво можем да направим освен да протестираме и да сме активни в социалните мрежи? Аз мога да позвъня на мама, на тате, на близките, приятелите и да им кажа колко силно ги обичам и колко са ми скъпи. Да направя добро, дори да е малко, но видимо. Да сложа ръка на сърцето си и да благодаря за небето над главите ни, да се помоля за мира и сигурността на ближните и за себе си... Да, аз самата не мога да повлияя в тази минута на глобалния мащаб на събитията, но всеки от нас, би могъл на направи нещо добро, сега, НИЕ можем.“

Ирек Богуславски беше лично засегнат от санкциите, забраниха му да пътува в ЕС и заплашиха да замразят сметките му в европейски банки, тъй като той гласува в полза на признаването на т.нар. ДНР и ЛНР.

Синът на директора на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов, който също се казва Сергей, публикува в Инстаграм картинка със земното кълбо и надпис „Мир в целия свят“. Той обяви позицията си толкова политкоректно, че дори баща му няма за какво да се хване: „Мир в целия свят“ – така се нарича и компанията на Чемезов-младши за продажба на облекло.

Спортният блогър Сергей Столяров, който е зет на министъра на отбраната Сергей Шойгу, днес е рожденик. В социалните мрежи той благодари на приятелите си за поздравленията и написа, че най-хубавият подарък за него би било възстановяването на мира.

Валентина, съпругата на ексминистъра на „отвореното правителство“ Михаил Абизов, който в момента е следствен, публикува статус с призив "Stop the war".

"Мамо, вярно ли е, че ще има война и аз няма да успея да порасна?" - написа тя, цитирайки думи на дете. Възможно е това да е събирателен образ, а може да са думи и на собственото ѝ дете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови