'Аз просто изпълних заповедта' няма да ви спаси този път

Александър Леви и Катрин Гишар 16 януари 2023 в 20:13 10271 2

сводка

Снимка Svodka

Терористичната атака на Руската федерация.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Бивш командир на "Вагнер" търси убежище в Норвегия. Андрей Медведев твърди, че е бил командир на бойна част от прочутата наемническа групировка "Вагнер" и че е бил свидетел на мъчения и екзекуции на дезертьори от страна на бившият си работодател. След като се е укривал няколко седмици в Русия, този млад мъж твърди, че е успял да пресече норвежката граница през нощта на петък срещу събота, преследван от агенти на ФСБ и кучета, и се е предал на норвежката полиция. Оттам, според няколко източника, той е прехвърлен със самолет в Осло, където е задържан в център за мигранти при строги мерки за сигурност.

Владимир Осечкин, руснак, живеещ в Биариц, Франция, откъдето управлява уебсайта Gulagu.net, твърди, че е организирал "ексфилтрацията" му от Русия и е в контакт с Андрей Медведев и неговите адвокати в Норвегия. В показания, публикувани в канала му в Youtube, той разказва как в продължение на няколко седмици мрежата му в Русия се е опитвала да защити Андрей Медведев от полицията и "Вагнер", които активно са го издирвали. "Това е въпрос на живот и смърт за него", казва той и твърди, че бившият боец на Вагнер би бил готов да свидетелства в международен съд срещу бившия си работодател. Във Франция Владимир Осечкин е известен с това, че е организирал бягството на друг руски дезертьор - парашутиста Павел Филатиев, който участва в нахлуването в Украйна, а след това разобличава войната в книга, озаглавена ZOV, която впоследствие е преведена на няколко езика. Днес двамата мъже водят ожесточен спор за авторските права върху тази книга, като Владимир Осечкин нарича Филатиев "предател", а Филатиев - "лъжезащитник на правата на човека".

Най-малко трима руски войници са загинали, а няколко други са били ранени при експлозия в склад за боеприпаси във военна база край Белгород, от другата страна на границата с Украйна. Според руските агенции взривът, който е бил случаен, е бил причинен от граната, с която е боравил техният командир - сержант от Свердловск, за когото се смята, че е оцелял и е в болница. Независими медии съобщават, че той си е играл с гранатата, за да "впечатли" войниците си, които са били мобилизирани. Това не е първият случай на инциденти в Белгород в руските казарми: на 15 октомври при престрелка между наборни войници загинаха 11 души, а 15 бяха ранени. Двама войници от мюсюлмански произход откриват огън по своите другари след спор за религията и ползата от войната в Украйна.

Руски удар в Днепър (1) : 40 загинали, 75 ранени и стотици бездомни посред зима. Това е предварителният брой жертви на срутването на жилищна сграда, причинено от изстрелването на руска крилата ракета на 14 януари. В допълнение към това има ожесточена полемика, провокирана от небеизвестният в Украйна Олексий Арестович, съветник на украинското президентство, който по време на вечерното си интервю с руския опонент Марк Фейгин заяви, че тази ракета е била прихваната и свалена от украинската противовъздушна отбрана преди да падне върху жилищния блок. Версията му, която по думите му е получена от "приятел, бивш оператор на ПВО", беше опровергана от военновъздушните сили, които заявиха, че не разполагат със средства за прихващане и сваляне на толкова бързи и мощни ракети като тази, която удари сградата, Х-22, която първоначално е била предназначена за унищожаване на самолетоносачи. Министърът на отбраната Олексий Резников нарече удара "военно престъпление". "Няма да ви спаси, ако кажете: "Аз просто изпълних заповедта"," каза той за руските военни, които са планирали и извършили удара.

В публикация във Facebook Олексий Арестович първо се извини, като обясни, че е бил в състояние на преумора. След това той оттегли извинението си, като посочи, че всичко казано от него по този въпрос е с нужната условност. Междувременно изявленията му зарадваха руските пропагандисти, които от началото на войната обясняват всички удари срещу цивилни граждани с "грешки на украинското ПВО". Една аргументация която явно пренебрегва връзките между причина и следствие: ако нямаше крилати ракети срещу Украйна, нямаше да има и истрели на ПВО опитващи се да ги прихванат.

Ударът в Днепър (2): Украинският разследващ уебсайт Molfar идентифицира 44 руски военнослужещи, предимно от военновъздушните сили, които са отговорни за удара по тoзи жилищен блок в Днепър. Техните снимки и биографии са публикувани на страниците му на украински език. Смята се че ракетата Х-22 е била изстреляна от стратегически бомбардировач Т-95, действащ от Южна Русия. Службата за вътрешна сигурност на Украйна, СБУ, започна разследване за "нарушаване на законите и обичаите на войната". Според предварителните констатации шестима руски военни могат да бъдат пряко свързани с този удар : полковник Олег Тимошин (роден на 21 юни 1971 г.), командир на 52-ри тежък бомбардировъчен авиационен полк ; майор Алексей Иваненко (роден на 8 февруари 1987 г.), от авиационното отделение на 52-ри тежък бомбардировъчен авиационен полк; Дмитрий Голенков (роден на 1 септември 1978 г.), началник на щаба на авиационната ескадрила ; Динар Назиров (роден на 3 юли 1985 г.), пилота Денис Григориев (роден на 7 юни 1982 ) с штурман Динар Назиров (роден на 3 юли 1985 г.) и Евгений Поцелуев, инженер по авиационно оръжие от 52-ри авиационен полк за тежки бомбардировачи.

Оставка на германския министър на отбраната Кристине Ламбрехт. Канцлерът Олаф Шолц благодари на Кристин Ламбрехт за работата ѝ, след като германският министър на отбраната подаде оставка в понеделник, 16 януари. В близките дни ще бъде назначен нов министър. 57-годишната социалдемократка натрупа поредица от гафове, откакто встъпи в длъжност през декември 2021 г., след като на власт в Германия дойде коалиция от социалдемократи, зелени и либерали. Малко преди оставката на Кристин Ламбрехт списание Der Spiegel се изказа така : "Нейното министерство не е в състояние да действа, подчинените ѝ се задъхват под регулаторната лудост на бюрокрацията, но социалдемократката отказва да направи необходимите реформи". Важна среща на съюзниците на Украйна е насрочена за петък, 20 януари, във военновъздушната база Рамщайн в Рейнланд-Пфалц (Югозападна Германия). В менюто са включени доставки на оръжие за Киев.

[Под лупа] "Имаш ли нужда от помощ, приятелю?" Как действа руската антифренска пропаганда в Африка

На няколко хиляди километра от бойното поле в Украйна, на африканския континент се води друга война - войната за информация и влияние. Там руското влияние се възползва от плодородната почва на антиколониализма, особено от недоволството срещу бившия френски колонизатор, за да спечели нови приятели и подкрепа на международната сцена.

През последните дни в социалните мрежи се появи нов антифренски видеоклип, насочен към африканската общественост. Филмът е с продължителност 2 минути и 20 секунди и е подобен на друг филм, излъчен преди няколко седмици, който също е открито антифренски. В последния видеоклип, в който Франция е обвинена, че иска да завладее цяла Африка, виждаме наемници от групата "Вагнер", които идват на помощ на войниците от Кот д'Ивоар, сражаващи се срещу "демоните на Макрон" (изобразени като зомбита), за които се твърди, че са нахлули в Кот д'Ивоар. "Имате ли нужда от подкрепление, приятелю?" - пита мъж с руско знаме и знака на групата "Вагнер" на рамото, който току-що е скочил от хеликоптер. Благодарение на помощта на руските наемници и техните оръжия се стига до победоносна битка на иворианците срещу френските зомбита. "Долу империализма, долу Франция", чуваме във видеото, в което Макрон седи на бюрото си в Елисейския дворец и се опитва да задържи Кот д'Ивоар във френската сфера на влияние, докато навън бушува буря. В субтитрите на видеото се посочва, че годината е 2023.

На по-официалния дипломатически фронт официална Москва е пределно ясна. Русия търси нови съюзници в Африка. Руският посланик в Кот д'Ивоар от септември миналата година Алексей Салтиков посети миналата седмица Буркина Фасо, където също представлява Москва. Русия предоставя стипендии на студенти от Буркинабе и в момента обучава близо 100 военни в Москва, каза посланикът. Страната му също така може да доставя петрол на Уагадугу. "Тъй като европейските държави вече не го искат, ние пренасочихме износа си към Китай и други така наречени приятелски страни, които имат нужда от него", подчерта той. А по отношение на зърнените култури или торовете например Алексей Салтиков предложи на Буркина Фасо да се откаже от посредници като мултинационалните компании и да търгува директно с Русия. В замяна на това "Русия очаква силна подкрепа от африканските си партньори", каза посланикът. "Трябва да обединим усилията си в борбата за многополюсен свят", в борбата "срещу състоянието на нещата, което се основава на определени принципи, разработени в определени столици, в определени държави", продължава представителят на Кремъл. "Организацията на Обединените нации е идеална рамка за координиране на нашите усилия", отбеляза той, намеквайки, че играта на Москва е да влияе на международните институции заедно с новите си приятели.

От френска страна президентът Еманюел Макрон осъди през ноември, в кулоарите на срещата на върха на Франкофонията, проведена в Тунис, антифренската пропаганда, подхранвана от Москва, и нейния "хищнически проект" в Африка. "Достатъчно е да погледнем какво се случва в момента в Централноафриканската република или другаде, за да видим много ясно руските маневри да изместят Франция". Театър на два държавни преврата през 2022 г., Буркина Фасо изглежда поема по пътя на съседно Мали в напрегнатите си отношения с Франция. Освен това в края на декември буркинските власти поискаха отпътуването на френския посланик в Уагадугу Luc Hallade. След военния преврат в Мали през август 2020 г. Париж изтегли всичките си войски от страната от Сахел след деветгодишно присъствие в рамките на антитерористичната операция Сервал, която по-късно се превърна в Баркан. В Централноафриканската република групата "Вагнер" е създала цяла мрежа, която експлоатира ресурсите на страната, особено диамантите, за своя сметка.

Линк телеграм-канала към Svodka на френски език. 

Линк към телеграм канала на български език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

17.01 2023 в 11:18

Цитат:
"Украинският разследващ уебсайт Molfar идентифицира 44 руски военнослужещи, предимно от военновъздушните сили, които са отговорни за удара по тoзи жилищен блок в Днепър."
Горенаписаното е още едно потвърждение, че уродствата на блядовете в Украйна няма да останат анонимни. В епохата на Мета вселената всичко се знае, всичко се документира, няма да има ненаказани!
Написаното е и напомняне към форумните путинярчета, може и да направят нещастен опит, та да се опомнят, че не са анонимни, преди да приплъзнат поредната гнусотийка...

2550

1

alfakentavur

17.01 2023 в 07:42

Рашистките подлоги спят тука. Преди да се изплякат, да коментират това:

https://offnews.bg/sviat/politikata-na-rusifikatcia-v-dejstvie-kolko-ukrainski-detca-sa-depo-793574.html