Австрийският външен министър: Пълното приемане на Румъния и България в Шенген ще е грешка засега

Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък

OFFNews 13 януари 2024 в 12:07 7576 6

Герхард Карнер

Снимка БТА/АП

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер

Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който раздава оценки в тази посока. (...) Пълното приемане (на двете държави) ще е грешка в "днешната фаза". 

Това заяви министъра на вътрешните работи Герхард Карнер пред австрийския ежедневник "Пресе". Думите му са в отговор на въпрос какви критерии трябва да изпълнят България и Румъния, за да влязат в Шенген се само по въздух и вода. 

"Разширяването не зависи само от двете държави. Застъпвам се на европейско равнище за функционираща система. А това ще стане само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от на новия пакт за убежище и миграция, за който ЕС се договори и който сега трябва да приведем в действие. Само тогава може да има пълна свобода на движение в ЕС", каза Карнер. 

Той изрази желание да бъде запазено ветото срещу разширяването на Шенген с Румъния и България, но не поставя конкретни условия. Пълното приемане на двете държави в Шенгенското пространство според него ще е грешка "в днешната фаза".

По думите му граничният контрол между държавите е необходим.

"С Румъния и България направихме крачка напред с въздушния Шенген, а и с морския Шенген. Трябва да продължим да напредваме стъпка по стъпка. Не е задача на Австрия да съставя график или да създава правила", допълни още той.

Вътрешният министър коментира и че работата на Европейската комисия е да гарантира, че цялостната система работи.

"Австрия има голям принос в тази област, принос за раздвижване на нещата. Преди известно време щеше да е немислимо държавните и правителствените ръководители единодушно да решат да финансират съвместно защитата на външните граници. Преди година щеше да бъде немислимо и сключването на пакт за убежище и миграция", обобщи Герхард Карнер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

6

alcom4

15.01 2024 в 10:25

Австрийците са руски подлоги.отдавна. Те твърдят ,че били "благодарни"на СССР ,защото навремето Стали се бил застъпил пред приятеля си Хитлер ;идентността на Австрия да се запази въпреки аншлуса (присъениняването)им към Германия.След войната е искана Австрия да се заличи като държава ,защото е била част от Вермахта.Сталин отново се намесва на тяхна страна.Разбирасе ,това не е било от добра воля ,а от интерес. Плодовете на "застъпничеството " ,ги виждаме и досега.Югославия също беше "скритата връзка "на Москва.Лицемерът Йосиф Тито ,работеше тайно и с Москва,а се преструваш е ,на прозападен политик.У нас пак Сталин защити царското семейство ,от унищожение и ги прати в изгнание ,без дори да се засягат богатствата им.Резултатът го видяхме. Не си "опровихве",за 800 дни .Тъй нареченият "цар"Симеон ,опорочи идеята за възвръщане на царската институция.Той влезе дори в политически съюз с комунисто-социолистите ,от БСП ;ужким в "интерес на България".Оказа се ,застъптик на руските интереси.

1005

5

ПР

13.01 2024 в 18:17

България и Румъния...грешка.Виж,изпирането на милиарди след 1985 г.в "принципна и честна"Австрия,не е грешка,напротив,захлебиха мълчаливо от откраднатите от комунягите,пари.
Къде отиде напр.българският Мартин Борман-др.Огнян Дойнов?Колко дружества за грабеж създаде БКП/Луканов във Виена?А постсъветските товарищи,преди Лондон?А партийците от Словакия,Унгария....Австрия прие крадени,комунистически милиарди.Напълно принципно и правово,нали?!Мноооого нагли демагози.

400

4

демотиватор

13.01 2024 в 17:23

Вече почнахме яки "проверки" у BILLA и OMV, румънците пък им инспектират ТИРовете до сетното ъгълче за мнооооого време....
Може път най-сетне австрийците да разчетат знаците и се поосъзнаят, цяла империя са имали все пак не толкоз отдавна (нищо че са я прос**ли)... (ジ)

7925

3

Trabajo

13.01 2024 в 15:58

ключова дума - "засега". а най-ключови са липсващите думи за корупция и неспособност на двете страни.
иначе, чисто политическо говорене - като не можем да постигнем желаното, представяме постигнатото за желано.


12182

2

sawall

13.01 2024 в 12:44

Австрийско вето на базата на нищо освен смътно усещане, че фактите са грешни: не е работа на Австрия да дава оценки. ВТФ

1005

1

ПР

13.01 2024 в 12:31

Лъже и маже,като сиганин.
Австрийските опорки силно смърдят на московски нафталин.За режима на Вова-Бледия молец,е изключително важно в,БГ и РО,да се насажда евроскептицизъм.Да се усещаме второ качество,да се гневим,да сме презрени.По прастарите принципи на"Разделяй и владей',така радушно възприети и от КГБ деятелите,като Путя.Даже не Унгария на Орбан е истинската пета колона на Масква в ЕС-Австрия е подмолния,Троянски кон на Кремъл.
Всичко,което казва тази мумия е спам.
 
X

Да помогнем на украинските деца!