Австрия затваря 'радикалните джамии'

OFFNews 06 ноември 2020 в 15:59 2362 0

Снимка БТА/Xinhua

Австрия затваря "радикални джамии". Това разпоредиха министрите на вътрешните работи и на интеграцията, съобщи Ройтерс, като се позова на австрийската държавната информационна агенция APA.

Според агенция APA решението е взето след нападението в понеделник от ислямистки терорист във центъра на Виена, при което бяха убити четирима души, а нападателят бе застрелян от полицията. Ранените са 22 души. Мъжът е бил привърженик на джихадистката групировка "Ислямска държава". По-късно днес беше потвърдено, че той се е опитал да се присъедини към терористичната организация, за което е получил присъда от 22 месеца. Самата "Ислямска държава" пое отговорност за атентата.

На срещата са присъствали вътрешният министър Карл Нехамер и министърът по въпросите на интеграцията Сузане Рааб с председателя на Ислямската религиозна общност в Австрия Юмит Вурал.

Министър Рааб обясни, че нападателят често е посещавал две виенски джамии. 

"Радикалните джамии" ще се лишат от правен статут и ще бъдат затворени. 

Подробности ще бъдат обявени на пресконференция в 15:00 българско време.

По-рано днес полицията съобщи, че се претърсват домове и офиси на четирима души, свързани с нападателя във Виена. Не се смята обаче, че те са участвали в нападението във Виена, но се твърди, че имат връзки с нападателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !