Австрия забрани хиджаба за мюсюлманите в училище

Последна промяна на 09 май 2019 в 15:37 1638 0

Протест на мюсюлмани, Виена

Снимка АА

Парламентът в Австрия с мнозинство прие законопроект, който предвижда забрана за носене на хиджаб в началното училище.

Анадолската агенция подчертава, че документът е подготвен от ултра-дясното правителство. След като опозиционните Социалдемократическа партия /SPÖ/ и партия „Нова Австрия“ / NEOS гласуваха против законопроекта, той е приет не като конституционен, а като „обикновен закон“, който може да бъде обжалван в Конституционния съд.

Австрийското правителство начело със Себастиян Курц внася този законопроект за разглеждане в парламента вече за трети път, уточнява агенцията. В текста се посочва, че на учениците в началното училище до 10-годишна възраст се забранява да носят религиозна облекло. Това стана повод за недоволството на австрийските мюсюлмани, които протестираха заради дискриминация на децата, изповядващи исляма.

Кабинетът на Курц смята, че забраната за носене на хиджаб ще стимулира адаптацията на децата към училището. Но на този етап няма забрана учениците в Австрия да не носят християнски кръстчета и кипа /еврейска шапчица/. Семействата на децата, нарушаващи закона след влизането му в сила, ще бъдат глобявани до 440 евро.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !