Австрия все така блокира сухопътния Шенген за нас

OFFNews 04 март 2024 в 20:57 3232 2

Снимка Архив

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер препотвърди позицията на страната му срещу отношение на влизането на България в Шенгенското пространство, предадоха световните агенции. 

Според Виена трябва да се изчака да стане ясно как България се справя с отварянето на границите по въздух и вода и едва тогава да се мисли за сухопътните граници.

"Не бяха малко усилията да се стигне до този компромис. Трябва първо да направим тази стъпка и след това да пристъпим към следващата. Другото ще е контрапродуктивно, смятам, че ще е грешно", коментира Герхард Карнер.

Според него едно преждевременно пълно приемане на България би предизвикало недоволство сред европейските граждани.

По-рано днес Европейската комисия реши да отпусне на България и Румъния нови 85 млн. евро за опазването на външните граници на ЕС.

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната по външните граници на ЕС и двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и друго оборудване. Решението се основава на успешното прилагане от България и Румъния на проекти, свързани с ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище и за връщане на мигранти без основание за престой в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

2

Гражданин

04.03 2024 в 23:26

Единственото непонятно в случая е, че една не по-малко корумпирана държава от нашата ни спира.

615

1

швейк

04.03 2024 в 23:26

Ами да започнат тараш на границата и на лчините автомобили, идващи от австрия
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика