Австрия спира ваксинацията с Астра Зенека

OFFNews 18 май 2021 в 15:32 2301 0

Австрия премахва ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19 от плана си за имунизация заради проблеми с доставката и притеснения сред населението заради случаите на тромбози.

Австрия става третата европейска държава след Норвегия и Дания, която се отказва от препарата.

"Вероятно ще продължим да правим първи дози с "Астра Зенека" до началото на юни и тогава нещата приключват", заяви здравният министър Волфганг Мюкщайн късно в понеделник.

По думите му тези, които са получили първа доза от ваксината, ще получат и втора, но служителите ще определят коя друга ваксина да се използва за опресняване на имунитета по-късно. Министърът заяви още, че "Астра Зенека" е "безопасна", но добави, че Австрия е взела решението да прекрати нейното използване поради "лошо възприемане сред населението", "лошо медийно присъствие" и "проблеми с доставката".

Европейската комисия съди британско-шведската фармацевтична група заради неспособността ѝ да достави милиони дози от ваксината си. Една трета от деветте милиона души в Австрия е получила поне една доза ваксина срещу COVID-19, предаде БНТ. 

Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация препоръчват продължаване на употребата на ваксината с аргумента, че ползите далеч надхвърлят свързаните с това рискове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови