Австрия ще разкрие чуждите вложители в банките си

28 април 2013 в 09:37 1691 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До броени седмици Австрия може да предостави на останалите страни от Европейския съюз информация за банковите влогове на техни граждани в нейни банки, предаде Ройтерс.

Канцлерът Вернер Файман се надява това да стане преди 22 май, когато основна тема на срещата на върха на ЕС ще бъде битката срещу укриване на данъци, струващо на общността около трилион евро на година.

Според Файман, мярката няма да се отрази негативно върху банковия сектор на страната: "Много по-голям удар върху икономиката на страната ни ще бъде да се сдобием с репутацията, че защитаваме измамите. Австрийците не го намират за необходимо, говорих с директори на банки, които са на същото мнение", коментира той. Виена очаква съответната информация от другите европейски страни. Същевременно алпийската държава продължава да гарантира банковата тайна за влоговете на свои граждани.

Австрия все още е крепост на банковата тайна в ЕС. В момента в австрийски трезори граждани на страни от ЕС държат 35 млрд. евро (1/10 от общите депозити в Евросъюза). Общо чуждите авоари (с тези от граждани на трети страни) възлизат на 53 млрд. евро.

Виена ще започне разговори с останалите европейски държави по въпроса следващата седмица. Междувременно финансовият министър Мариа Фектер призова Великобритания и САЩ да не се двоумят да започнат битка срещу прането на пари и да обърнат внимание на "данъчните оазиси" в собствения си заден двор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!