Австрия също поиска да вдигнем ветото срещу Скопие до юни

OFFNews 09 май 2022 в 15:16 1447 0

Снимка Twitter/ @a_schallenberg

Австрийският външен министър Александър Шаленберг поиска да вдигнем ветото срещу Скопие, а преговорите за членство в ЕС на Албания и Северна Македония да започнат до юни.

"Mоята позиция е много ясна и Австрия би желала преговорите с Албания и Северна Македония да започнат през юни. Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки в двустранните отношения", каза Шаленберг, цитиран от БНТ.

По време на работната среща между външните министри на България и Австрия той допълни, че Австрия оценява усилията на българската страна, но е необходима политическа воля за постигането на бързи резултати в преговорния процес.

"Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени", каза още той.

Теодора Генчовска отговори на изказването протоколно. "Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017г., както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание", заяви тя, цитирана от БГНЕС.

Генчовска допълни, че напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги.

"През последните месеци всички знаете, че България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики. Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония. Същите са възможни обаче единствено с общи усилия. Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г. както и гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!