Австрия няма да ни пусне в Шенген

OFFNews 22 януари 2023 в 13:18 11000 6

Архив

Снимка Getty Images

Карл Нехамер, канцлер на Австрия

Няма промяна в позицията на Австрия за българското присъединяване към Шенген, съобщи канцлерът в навечерието на визитата му в България.

Австрийският канцлер Карл Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер пристигат в България. Те имат среща с президента Румен Радев, с когото заедно ще посетят българо-турската граница.

"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва Нехамер, цитиран от БТА.

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер изразява сходна позиция:

"България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че "Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване."

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1321

  6

  4rnor

  22.01 2023 в 17:54

  Ай стиа бе ... те преминават през България и след това се телепортират директно във Виена.

  Никой не е казал, че няма проблеми с външните граници на ЕС, отговорорността за опазване на тези граници е съвместна, а не локална. Това просто да си измиеш ръцете пред електората с тъпотия - "ми то Шенген не работи" е меко казано жалко. По същата логика, емиграцията ще продължава с или без България и Румъния в Шенген.

  Като не са доволни от емиграционният поток, защо не си върнат контрола по границите (а те имат право на такъв механизъм)....... ? Или ще се окаже, че им е мааалко неудобно така.

  България си е изпълнила изисквания за влизане в зоната. Ако, тези изисквания са недостатъчни (а те очевидно са), защо не казаха това и не влезнаха с някакво адекватно преложение? Защото е най-лесно да се лети през най-ниското съпротивление. Ама нека клатят лодката, ние ще им клекнем в европейския парламент, ама Румънците ще им го мушнат. За това, те ще влезнат преди нас. Да ги видим наще сега ...

  1246

  5

  БотоксПутю

  22.01 2023 в 15:34

  "Аз ли съм зле с географията или е факт, България няма граница с Австрия."

  Добре си с географията, но хиляди незаконни пришълци, заловени в Австрия казват, че са преминали през българо-турската граница.

  1321

  3

  4rnor

  22.01 2023 в 14:49

  Аз ли съм зле с географията или е факт, България няма граница с Австрия.

  Да ходят да им пилят на Унгария, Словакия и Чешия. А сега вече и на хърватите.

  Ама нека ги видим сега нашите мили политици, дали пак ще се надупят или най-накрая ще си извадят тестистите от диагоналките.

  22553

  2

  dolivo

  22.01 2023 в 14:31

  не сме за Шенген, ще ги напълним с паплач

  изпуснахме възможността с ПП, сега мутро-клоаката ще ни върне към КПСС

  8053

  1

  DARTH VADER

  22.01 2023 в 13:58

  ТРАФИКЪТ НА МАНГАЛИ Е ЗЛАТНА КОКОШКА ЗА ВСИЧКИ НИВА НА ВЛАСТТА У НАС...

  КАК ДА ОЧАКВАМЕ ДА Я ЗАКОЛЯТ:;))
  А КОЛКО БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ СЕ ИЗДАДОХА НА ВСЯКАКВА ПОМИЯ-НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ТОЧНИЯ БРОЙ...

  Е,КАКВО ТОЧНО ИСКАМЕ ЗА ШЕНГЕН И КОГО ОБВИНЯВАМЕ...
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II