Австралийски войници са убили десетки цивилни в Афганистан

Млади войници били карани да стрелят по затворници, прерязвали са гърла, показва четиригодишно разследване на Австралийските сили за отбрана

OFFNews 19 ноември 2020 в 13:14 7960 4

Генерал-майор Пол Бреретън

Съществуват "достоверни доказателства", че военни от австралийските елитни части са убили незаконно 39 души по време на афганистанската война, съобщи BBC.

Заключението е записано доклад на Австралийските сили за отбрана (ADF), който е резултат от четиригодишно разследване. В него се казва, че 19 настоящи или бивши войници от специалните сили трябва да бъдат разследвани от полицията за убийства на "затворници, фермери или цивилни" извършени между 2009 и 2013 г. ADF описва престъпленията, като резултат за неконтролирана "войнска култура". 

Разследването е проведено от генерал-майор Пол Бреретън, който е провел интервюта с повече от 400 свидетели.

Млади войници са били карани да направят първото си убийство с цел "накървяване", като стрелят по затворници. Обмисляни са истории за прикриване на убийствата и са поставяни оръжия до телата. Има случаи, при които австралийските войници са прерязвали гърла, укривали са информация за извършени престъпления и са снимали тела с поставени телефони и оръжия, за да оправдаят действията си.

Публикуваният днес доклад на Бреретън описва действията на специалните сили като "безобразни и предателство" спрямо австралийските въоръжени сили.

Основните открития в доклада са:

- Специалните сили са отговорни за десетки незаконни убийства, повечето са затворници, умишлено са прикривани;

- 39 афганистанци са незаконно убити при 23 инцидента от специалните сили или по заповед на австралийските специални части;

- Нито едно от убийствата не е извършено на бойното поле и всички те, ако бъдат приети от съдия, представляват военни престъпления;

- Всички жертви са цивилни или повече не са били войници;

- Общо 25 извършителя са установени. Някои от тях все още служат в австралийската армия.

Началникът на австралийската армия генерал Ангъс Кембъл обеща да изпълни всички 143 препоръки в доклада, включително извършителите да бъдат изправени пред правосъдието.

Докладът посочва, че висшето командване не е отговорно за убийствата, тъй като не е знаело за извършените престъпления. Отбелязва се, че престъпленията са извършвани и прикривани от патрулни командири, обикновено сержанти и ефрейтори. Замесен е "малък брой патрулни командири и техните протежета".

Оплакванията от местни и правозащитни организации са отхвърляни като "пропаганда на талибаните" или опит да се изкопчи компенсация.

Преди публикуването на доклада премиерът на Австралия Скот Морисън телефонира на президента на Афганистан Ашраф Гани, за да се извини.

Бреретън разследва шокиращите твърдения срещу австралийските елитни части от 2016 г., когато получава задача да провери десетки инциденти в Афганистан между 2005 г. и 2016 г. Той преглежда 20 000 документа и 25 000 снимки. Екипът му интервюира 423 свидетеля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!