Австралийски съд разреши смяна на пола на 5-годишно дете

OFFNews 07 декември 2016 в 15:04 7418 3

Австралийски съд разреши да бъде сменен полът на 5-годишно дете. 

Детето е родено генетично като момче, но се определя като момиче и има стереотипно женско поведение - в избора на играчки, дрехи и занимания, съобщи Би Би Си.

Детето, наречено Карла, няма женски репродуктивни органи, но има женски гениталии, а искането на родителите е съдът да разреши сложна операция за премахване на мъжките полови жлези от детето им. 

Съдът постанови, че на родителите не е необходимо разрешение от съда, за да подложат детето си на операцията. Решението е взето през януари, но едва сега е обявено публично. 

Съдия Колин Форест обоснова решението си с това, че ако детето не бъде лекувано, има риск за психичното и емоционалното му здраве. 

Случаят повдигна дискусия в Австралия. 

Медицински експерти обявиха в съда, че операцията ще премахне риска от тумори при Карла, но ще постави под въпрос способността ѝ да има свои деца след време. Те препоръчаха операцията да се извърши преди пубертета. 

Поддръжници на интерсексуалността обаче изразиха мнение срещу необратимата операция, като подчертаха, че половата идентичност е сложен комплекс от фактори.

Други отбелязаха, че децата сами трябва да определят идентичността си, когато пораснат, вместо да се прибягва към принудителна хирургична полова идентификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

07.12 2016 в 17:38

А като стане на 13г и реши, че е момче какво правят?
Добре е да се оперира, когато се самоопредели, а това става в пубертета.

16193

1

SC

07.12 2016 в 16:26

Казусът неизбежно ще предизвика някакви моралотресения, но аз не бих го нарекъл „смяна на пола“. Хлапето е хермафродит с недоразвити женски органи. Тук въпросът е чисто медицински. Щом и лекарите, и родителите са съгласни, не виждам причина съдът да ги спира (както и самият съдия е казал).