Авария: Пхенян не успя да изстреля сателит, тревога в Южна Корея и Япония

OFFNews 31 май 2023 в 07:03 3935 3

Ким Чен-ун

Снимка БТА/АП архив

Лидерът на Северна Корея Кич Чен-ун

Северна Корея не успя да изстреля разузнавателен сателит, Пхенян призна за авария при изстрелването, съобщи агенция Йонхап.

Причините за инцидента при изстрелването на разузнавателния спътник на КНДР са проблеми в работата на двигателите на ракетата-носител и нестабилност на горивото, уточнява БТА. 

Ракетата, изстреляна от КНДР, не е излизала в открития космос, съобщи японският телевизионен канал Ен Ейч Кей, като се позовава на правителствени източници.  

В понеделник японската брегова охрана обяви, че Северна Корея възнамерява да изстреля първия разузнавателен сателит на страната между 31 май и 11 юни.

Севернокорейска ракета, изстреляна днес, е паднала в Жълто море западно от южнокорейския остров Очеондо, съобщи агенция „Нюз-1“ (News-1), позовавайки се на южнокорейски военни източници. 

Изстрелването предизвика тревога в южнокорейската столица Сеул, където хората се събудиха от сирени за въздушна атака. Те чуха и съобщение да се подготвят за евакуация. 20 минути по-късно стана ясно, тревогата е погрешна. 

Японското правителство също издаде извънредно предупреждение за жителите на южната префектура Окинава и разпореди хората да се укрият. По-късно тревогата беше отменена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

До Того:
Още не могат да се мерят с остналите съседи, но имат не малък напредък през последните години, тъй като по-голямата част от парите налават за тези ракети и обучения. Иначе глад и мизерия до безобразие :)

4738

2

Того

31.05 2023 в 09:29

Нищо не могат да изстрелят хора които нямат какво да ядат. В Северна Корея е див комунизъм, така че не чакайте да имат сателит. Глад и мизерия е там.

345

1

Джендо Джедев

31.05 2023 в 08:52

Да изстрелят тоя шопар от снимката. Еднопосочно. Резко ще им спрат проблемите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!