Япония приведе в бойна готовност ПВО, Пхенян изстрелва сателит

OFFNews 29 май 2023 в 09:54 1115 0

Ким Чен-ун

Снимка БТА/АП архив

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун

Япония приведе в бойна готовност системите си за противовъздушна отбрана, способни да прихващат балистични ракети, и предупреди, че ще свали всеки снаряд, който застрашава територията ѝ, след като Северна Корея я уведоми, че между 31 май и 11 юни ще изстреля сателит, предадоха Ройтерс и БТА.

Въоръжената с ядрено оръжие Северна Корея заяви, че е завършила първия си военен шпионски спътник, а лидерът Ким Чен-ун е одобрил последните приготовления около изстрелването. По-рано през този месец според съобщение на севернокорейската агенция КЦНА той е инспектирал военна инсталация за сателити. Според агенцията Ким одобрил следващите стъпки на временната комисия за подготовка за изстрелване на сателити в космоса.

"Правителството приема, че има вероятност сателитът да премине над територията на нашата държава", заяви главният секретар на японското правителство Хироказу Мацуно на редовен брифинг, след като Пхенян информира японската брегова охрана за планираното изстрелване.

През последните месеци Северна Корея извърши редица изстрелвания на ракети и изпитания на оръжия, в това число и на нова междуконтинентална балистична ракета, задвижвана с твърдо гориво.

За да изстреля сателит в космоса, Пхенян ще трябва да използва технология на ракети с голям обсег, която е забранена от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Асошиейтед прес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки