Атентаторът от Истанбул е получил помощ от нощния клуб

OFFNews 09 януари 2017 в 14:13 9101 2

Членът на "Ислямска държава", който нападна нощния клуб "Рейна" в Истанбул, е получил помощ от клуба, заяви бивш заместник-директор на Националната агенция за разузнаване, цитиран от вестник "Хюриет".

"Като разгледате пристигането на боеца (бел. ред. - Абдулкадир Масхарипов) от Киргистан в Истанбул, отпътуването му към Коня и връзките му с някои семейства в Коня и Истанбул, ясно е, че този човек не е бил просто вълк единак", съобщи Джевдет Юнеш, бивш заместник-началник на разузнаването.

Тази атака показа сериозни пропуски в разузнаването и полицейски служби на Турция, твърди експертът. 

"Погледнете атаката в "Рейна" по оста Киргизстан-Истанбул-Коня. Той ходи по улиците с чанта, която привлича вниманието и успява да пристигне в "Рейна", преминавайки през различни контролно-пропускателни пунктове. Работата на полицията и разузнаването е значителна, но има пропуски и недостатъци", добави Юнеш във връзка с атаката, която отне живота на 39 души и рани други 65 в ранните часове на 1 януари.

"Нападението не е дело на спяща клетка, но можем да наречем семействата и хората, с които той е свързан са спящи клетки. Тъй като той все още не е заловен, можем да кажем и че атаката е резултат от сътрудничество и хората си помагат. Това беше една успешно планирана атака с мрежа от широк кръг от хора, въпреки интензивните мерки за сигурност и разузнаване в  Истанбул. Ние сме изправени пред една професионална структура", каза Юнеш.

"ИДИЛ поеха отговорност за атентата, но много политически фигури имат съмнения за това дали нападателят не е бил член на чужда служба", добави той.

Юнеш също така заяви, че предишните действия на Масхарипов показват, че има голям брой "спящи клетки" на "Ислямска държава" в цяла Турция.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика