Стрелецът от Истанбул още е в града, съобщават турски медии

ОFFNews 05 януари 2017 в 15:08 4357 0

Снимка Hurriyet

Издирваният терорист, застрелял 39 души в истанбулския нощен клуб "Рейна" на Нова година, все още е в турския мегаполис, твърдят медии от южната ни съседка. 

Според вестник "Йени Шафак", цитиран от "Хюриет", силите за сигурност смятат, че стрелецът се укрива в къща в Истанбул и ще претърсят всяко жилище, за което се предполага, че има връзки с него.

Междувременно продължават полицейските акции след атаката. Има арестувани, а в някои от претърсените места, често посещавани от издирвания, са намерени документи на "Ислямска държава", която пое отговорност за кървавото нападение. Полицията проверява компютър, съдържащ информация за стрелеца. 

Заради информация за връзки на терориста с три семейства са били направени обиски на техни къщи във вилаета Измир, след като те не били открити в домовете си в Коня.  Хората са задържани и връзките им с нападателя се проверяват. 

"Милет" пише, че стрелецът е заснет от охранителни камери на автобусна спирка в Коня на 15 декември заедно Илияс Мамашарипов, пратеник на "Ислямска държава" в Истанбул, познат като Юсуф Ходжа. Според вестника боец под кодовото име Абу Мохамед Хорасани е наел къща в Истанбул три дни преди атаката и я напуснал в 17 ч. на 31 декември. Проверява се защо е отседнал именно там, въпреки че има връзки с друг квартал от мегаполиса. 

По-късно въпросният се срещнал с неидентифициран човек и е заснет как се качва с раница и куфар в такси в посока квартал Ортакьой, където се намира клуб "Рейна", сцена на атаката. Смята се, че получил оръжие и амуниции в квартал Каяшехир, във връзка с което са задържани двама. 

Мъжът сменил четири таксита след стрелбата и останал през нощта в ресторант в квартал Зейтинбурно, преди да напусне в 10 ч. сутринта на 1 януари. Срещнал се с неидентифициран мъж пред заведението, двамата походили известно време преди да се качат в кола и да изчезнат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови