Атентаторът от Берлин е застрелян в Италия

OFFNews 23 декември 2016 в 11:29 19786 2

Основният заподозрян за извършването на атентата в Берлин е застрелян, съобщи преди минути агенция "Ройтерс".

Той е бил убит при престрелка с полицията в предградие на Милано, Италия, в петък, потвърди германската полиция. Малко по-късно на пресконференция италианският вътрешен министър също потвърди информацията.

При нападението в понеделник загинаха 12 души, а 56 бяха ранени. То беше извършено с камион, който беше врязан в коледен базар в германската столица.

За престъплението беше заподозрян тунизийският гражданин Анис Амри – кандидатствал за статут на бежанец в Германия, чиято молба е била отхвърлена от властите. Следите водеха към Амри заради документ за самоличност, оставен в камиона убиец, и открит негов пръстов отпечатък.

24-годишният мъж - бивш затворник в Италия, е трябвало да бъде депортиран преди месеци от Германия, но неясно защо, въпреки че е бил разследван в Германия за планирането на друг атентат, властите са пропуснали да направят това. Според германските разследващи власти той е имал връзки със салафитски проповедник.

Престрелката е започнала около 3 ч. сутринта в Сѐсто Сан Джова̀ни по време на рутинна полицейска проверка, уточни на пресконференцията италианският вътрешен министър, цитиран от агенция ANSA. Когато полицаите поискали документите му за самоличност за проверка, той извадил оръжие от раницата си и го насочил към тях. Бил е убит при последвалата престрелка. В нея е бил ранен един от полицаите.

Различни източници от Милано и Рим казват пред ANSA, че убитият е Амри. Той е бил идентифициран от полицията по пръстовите отпечатъци.

Амри е роден на 22 декември 1992 година в град Уеслатия, Тунис. Той е най-малкото дете в семейството. Има пет сестри и четирима братя. Не е завършил училище, отпаднал е на 14-годишна възраст.

През март 2011 г. Амри напуска страната с трима негови приятели. Четиримата се качват на лодка и отплават за Италия няколко месеца след началото на безредиците в Тунис, довели до свалянето на дългогодишния президент Зин ал Абидин бен Али. Впоследствие Амри е осъден в Тунис за кражба на кола и осъден на 5 години затвор.

В периода октомври 2011 – май 2015 г. Амри е арестуван в малкото южно италианско градче Белпасо, намиращо се на източния бряг на остров Сицилия. Осъден е на 4 г. затвор за причиняване на пожар. Тогава местни медии съобщават за трима тунизийски граждани – кандидати за убежище, включително 19-годишният А.А., които са били арестувани за подпалването на центъра, където са били настанени. Така те са изразили протеста си срещу лошите условия за живот и отлагането на решенията по молбите им за убежище. Той е прекарал близо 4 години в 6 италиански затвора.

Пътувайки в Европа, Амри е прикривал самоличността си, използвайки 6 различни имена и три националности. След престъплението в Берлин германската полиция обяви награда от 100 000 евро за информация, която доведе до залавянето му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови