Германската полиция пропуснала да депортира заподозрения за атентата в Берлин

OFFNews 22 декември 2016 в 08:11 8538 3

Службите за сигурност на Германия са знаели, че заподозрения за атентата в Берлин е заплаха за страната, но са пропуснали да го депортират.

Това призна вътрешният министър на Северен Рейн – Вестфалия Ралф Йегер на пресконференция. 

Тунизиецът е бил разследван за планиран атентат, но изчезнали документи да осуетили извеждането му от Германия.

Днес германската полиция продължава издирването на кандидат-бежанеца от Тунис, заподозрян за извършването на атентата в Берлин. 12 загинаха, 49 бяха ранени, когато 25-тонен камион се вряза в коледен базар в германската столица. Днес същият коледен базар отново е отворен, но няма силна музика, няма и светлини.

Федералната прокуратура обяви награда в размер на 100 000 евро за информация, водеща към залавянето на заподозрения, идентифициран като 24-годишния Анис Амри.

"Внимание! Той може да бъде опасен и въоръжен!", предупреди прокуратурата в изявление, в което Амри е описан като висок 1.78 м, с черна коса и кафяви очи.

Германски полицаи претърсиха два апартамента в Кройцберг, Берлин, но не са открили Амри, пише "Die Welt".

Бащата на Амри казва пред тунизийското радио "Mosaique", че той е напуснал Тунис преди 7 години като нелегален имигрант и бил в затвор в Италия.

Германските власти предполагат, че той е влязъл в страната през юли 2015 г. и че молбата му за убежище е била отхвърлена.

Използвал е различни имена и е бил свързан с ислямистка мрежа.

От февруари той е живял в Берлин.

След отказа за убежище, мъжът е трябвало да бъде депортиран, но това не е можело да бъде върнат в Тунис заради липсващи документи, казва бащата. В същото време, германските власти твърдят, че мъжът е идентифициран по документ за самоличност, намерен в камиона.

Новите детайли повдигат много въпроси и най-вече - защо службите за сигурност не са успели да осуетят атентата, който е най-смъртоносният в Германия от 1980 г. насам.

Коледните базари са потенциална прицелна точка за ислямистите поне от 2000 година, когато властите осуетиха план за нападение в Страсбург, Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14057

2

morkoff

22.12 2016 в 10:40

Тунизиецът е бил разследван за планиран атентат, но изчезнали документи да осуетили извеждането му от Германия.

Германците въобще не са вече това което бяха.
Меркел дали го осъзнава.