Атентатите от 11 септември - 20 години по-късно (галерия)

OFFNews 11 септември 2021 в 08:04 2500 0

Снимка Getty Images

Изминаха две десетилетия от терористичните атаки над кулите-близнаци и Пентагона в САЩ. На много места в страната ще бъде отдадена почит на жертвите на атаките, които промениха виждането на света за тероризма.

На сутринта на 11 септември 2001 г. близо 3000 души загинаха, след като четири пътнически самолета бяха отвлечени от бойци-самоубийци на Ал Кайда и се разбиха в кулите на Световния търговски център, Пентагона и поле близо до Шанксвил, Пенсилвания.

На днешната годишнина от този ден секретарят на отбраната Лойд Остин и председателят на щаба на армията генерал Марк Мили ще бъдат домакини на церемонията в събота от 9:00 ч. в Мемориала на Пентагона. Те ще отдадат чест на загиналите в сградата 184 души. 

Националният Мемориал с музей за 11 септември ще започне церемонията с прочитане на имената на загиналите от членове на семействата им. По време на събитието ще бъдат спазени 6 минути мълчание за точните моменти, в които са ударени и се срутиха двете кули, Пентагона и катастрофата на полет 93. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се присъедини към Мисията на САЩ на 11 септември на Мемориала в централата на НАТО. Церемонията ще включва минута мълчание в 14:46, моментът на първата атака на Северната кула на Световния търговски център.

Getty Images

Президентът Джо Байдън в събота ще посети и трите места на катастрофите, за да почете жертвите и героите.  

От Белия дом съобщиха, че президентът и първата дама Джил Байдън ще посетят Ню Йорк, Шанксвил, Пенсилвания и Пентагона. Вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф също ще посетят Шанксвил за отделно събитие, преди да се присъединят към семейство Байдън в Пентагона.

По време на атаката преди 20 години Байдън беше сенатор и именно съпругата му го информирала, че самолети са ударили Световния търговски център. Бившият президент Барак Обама посети и трите обекта на 11 септември 2011 г. на 10-ата годишнина от атентатите.

20-годишнината от терористичните атаки е само дни след като САЩ изтеглиха всички свои войски от Афганистан, за да сложат край на най-дългата война на Америка, започнала малко след нападението. Две десетилетия по-късно талибаните контролират страната, която американците и афганистанците се бориха да пазят от ръцете на терористи.

„След 20 години война в Афганистан отказах да изпратя друго поколение американски синове и дъщери да водят война, която трябваше да приключи отдавна“, каза президентът миналата седмица.

Наскоро Байдън издаде изпълнителна заповед, с която се разпорежда преразглеждане на документите, свързани с атентатите от 11 септември, на фона на натиска от семействата на жертвите, които искат да знаят дали Саудитска Арабия е помогнала на похитителите.

Някои записи се отнасят до все още секретно разследване, което се фокусира върху двамата похитители, живели в Сан Диего, и тези, които може да са им помогнали. 

Централната емисия новини на NOVA ще бъде излъчвана едновременно от София и Ню Йорк, а bTV ще излъчи обзорно предаване за годишнината от атентатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови