Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Атаки срещу джамии в Нова Зеландия с десетки жертви (обновена)

OFFNews 15 март 2019 в 06:55 4619 0

Снимка bloomberg.com

Въоръжени нападения са извършени срещу две джамии в Нова Зеландия. Има десетки жертви, задържани са четирима. 

Нападенията са станали в град Крайстчърч в петъчния ден за молитва. Новозеландските власти потвърдиха за 40 загинали и 20 тежко ранени при стрелбата. 

„Това може да бъде описано само като терористично нападение, добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Тя допълни, че две взривни устройства, свързани със заподозрени превозни средства, вече са открити и обезвредени. 

Според местни медии първият задържан е крайнодесен радикалист от Австралия и е написал манифест срещу имигрантите и исляма. 

Полицията действа в отговор на много сериозен и трагичен инцидент в централната част на Крайстчърч", посочи представител на силите на реда по-рано, цитиран от БТА.  Загиналите в стрелбата са най-малко 27, посочва сайтът "Отаго дейли таймс", цитиран от ТАСС. В болниците на града са закарани поне 30 души, допълва изданието. 

По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: +612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews