Атака с дронове срещу Москва, Русия обяви, че е свалила пет безпилотника

''Росавиация'' отклони част от полетите до летище ''Внуково''

OFFNews 04 юли 2023 в 09:40 3835 3

Снимка

Атака с дронове предизвика серия от експлозии в руската столица Москва сутринта във вторник, съобщават военни блогъри и очевидци, които публикуват снимки и видеозаписи от взривовете. Руските власти потвърждават, че столицата е станала мишена, а говорителката на външното министерство Мария Захарова обвини за дроновете Украйна и нарече инцидента терористичен акт. Според руската страна мишени на атаката са били военната база "Кубинка" и летище "Внуково".

До този момент информацията за броя на безпилотните апарати и пораженията, нанесени от тях, е противоречива, но украински и руски източници се засичат за това, че дроновете са били най-малко пет.

Първо руски медии обявиха, че рано сутринта силите на ПВО са свалили два дрона край село Валуево в района на Нова Москва, на 10-ина километра по права линия от МКАД – околовръстното на столицата и на 20-ина от Кремъл.

Веднага след експлозиите, които може да се дължат на работата на ПВО, в спешните служби са завалели телефонни обаждания за атаката. ТАСС добавя към двата дрона и трети в Калужка област. Nexta, позовавайки се на руски медии, увеличава случаите, като пише за дрон-камикадзе, ударил района на един от военните обекти в Кубинка (Московска област). Атакувано е и летище „Внуково“ в Москва.

Малко след сутрешните атаки говорителката на МВнР на Руската Федерация Мария Захарова, цитирана от Ройтерс, обвини за ситуацията Украйна и нарече инцидента "терористичен акт".

“Опитът на киевския режим да атакува район, където е разположена гражданска инфраструктура, включително летища, които между другото приемат и чуждестранни полети, е поредният терористичен акт“, написа в Telegram Захарова. Руското министерство на отбраната потвърждава, че са били свалени общо пет дрона, а според официалните власти няма щети и пострадали.

Заради заплахата от дронове „Росавиация“ пренасочи част от полетите от и до „Внуково“ към други аерогари и намали излитанията и кацанията „по технически причини извън контрола на летището“. Останалите московски летища работят с нормалния си график. Според агенция Ройтерс причината за решението на властите за летище „Внуково“ не е известна и не е ясно дали то е свързано с прихващането на няколко дрона в района на Москва рано сутринта. Според съобщения в медиите един от безпилотните самолети е трябвало да атакува военна база в Кубинка край Москва. Появиха се информации за уцелена сграда на територията на базата.

На фона на твърденията на властите за липса на щети и жертви социалните мрежи показват друга картина след атаките. Един от записите е регистрирал попадение върху стопанска постройка в село Кривошеино в Нова Москва, където е избухнал и пожар.

Собственик на вила в покрайнините на Москва е открил останки от дрон от хеликоптерен тип, за който руснаците се надяват след изучаване на електрониката му да открият как е бил програмиран, и благодарение на това от къде е излетял, пише "Московский комсомолец". Според изданието е открит запазен напълно "мозъкът на дрона". Авторите акцентират върху това, че "всички части на дрона са западно производство". За това говорели англоезичните надписи от заводите производители.

Руският политик Олег Царев вижда знамение и аналогия в новата атака с дронове срещу Москва. Той припомня, че предишната атака на украински дронове срещу Москва е била на 30 май, а четири дни по-късно ВСУ е започнала настъплението си на фронта. Изводът е, че новият удар може да е сигнал за предстояща украинска офанзива.

Украинското контранастъпление започна на 4 юни и продължава вече месец, но се очаква в следващите дни да започне поредната вълна. "Атаката с дронове срещу Москва, може да е свързана с военните планове на Киев", коментира "Московский комсомолец".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Зла свекърва

04.07 2023 в 23:40

Обичам Библията, защото правните норми в нея са справедливи.

"С каквато мяра мерите, с такава ще ви се отмери".

и

"Първо извади гредата от своето око, и тогава ще можеш да извадиш трескичката от окото на брат си."

Полезно е за четене, особено от руснаци, които стрелят по пицарии и убиват цивилни, сред които и деца.

Колко градове съсипаха руснаците в Украйна, колко ракети изстреляха по Киев, Харков, Мариупол, Кременчуг, Виница, Одеса, Днепър, Николаев и пр., а сега се правят на ущипани за пет дрона.

9347

2

Анализи

04.07 2023 в 15:03

А бе тия рашки са много нагли. Първо това било терористичен акт, а тяхната агресия в Украйна да не би да е поход за мир. Второ интегралните схеми в дроновете с надписи на западни фирми, ами и руските дронове, ако има такива, и иранските са с такива надписи.. Нито Русия нито Иран имат микрелектроника и схеми за управление на дронове.

345

1

Джендо Джедев

04.07 2023 в 09:59

"Опитът на киевския режим да атакува район, където е разположена гражданска инфраструктура, включително летища, които между другото приемат и чуждестранни полети, е поредният терористичен акт“

А вие да бомбите гражданска инфраструктура си е "освобождаване", нали? :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика