Асандж обяви оттеглените обвинения срещу него за "важна победа"

OFFNews Последна промяна на 19 май 2017 в 21:16 2553 1

Този ден е важна победа както за мен, така и за системата на ООН за гарантиране на правата на човека. Това заяви от балкона на еквадорското посолство в Лондон основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, след като Швеция прекрати разследване срещу него по обвинение в изнасилване, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той все пак подчерта, че правната битка не е приключила, а "същинската война едва започва". 

45-годишният Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г., където намери убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция заради обвиненията в изнасилване, които той отрича.

Неизбежното разследване на случилото се в този момент на ужасна несправедливост ще бъде, надявам се, не само за мен, отбеляза Асандж.

Той допълни, че задържането и екстрадирането без повдигнато обвинение се е превърнало "в отличителна черта на Европейския съюз".

Създателят на "Уикилийкс" благодари на правителството на Еквадор за това, че му е дало убежище и го е защитило пред силния натиск. В същото време той разкритикува западните правителства, но посочи, че е готов на диалог с британските и американските власти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови