Quantcast

Асандж не успя да влезе в Сената на Австралия

Последна промяна на 09 септември 2013 в 11:04 1274 2

Джулиан Асандж. Снимка: БГНЕС
Джулиан Асандж. Снимка: БГНЕС

Създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж не е успял да влезе в Сената на Австралия. Това сочат предварителните данни от проведените в събота парламентарни избори, съобщи ИТАР-ТАСС.

В щата Виктория, откъдето е кандидатурата на Асандж, на първо място са го поставили 25 666 души или 1,18% от избирателите.

Данните от гласуването обаче не са окончателни. Преброяването на гласовете ще продължи няколко дни, тъй като процедурата за избори за горна камара на австралийския парламент е доста сложна. Взема се предвид броя на избирателите, поставили на първо място един или друг кандидат, а също така и броя на гласоподавателите, поставили съответния кандидат на второ, трето и т.н. място.

В изборите за Сенат в щата Виктория участие взеха 39 партии и коалиции. Според предварителните данни партията на Джулиан Асандж се нарежда на седмо място, което по всяка вероятност няма да му позволи да влезе в парламента.

Самият Асандж не присъства на изборите за парламент. През последната година той се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Там Асандж получи политическо убежище и засега успява да избегне обвиненията в изнасилване, които са му повдигнати в Швеция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.09 2013 в 14:49

Добре мажоритарно, но да не е е като в САЩ някво име и до него в скобки името на партията, от която е. Тогава всичко се обезсмисля.
Плюс тва избора за кмет е един вид мажоритарен, нали? А какво се получава там? Същата работа като в парламето.
Трето нещо - палататката от дясно на парламента за мажоритарен вот е на БСП(Ангел Слвачев беше там преди седмица, а бая хора са ми казвали, че са виждали и Мая Манолова там).
Четвърто - в Австралия в малките села няма местни беиове, които като в тукашните държат почти цялата област в страх. И при едни мажоритарни избори те просто ще бъдат избирани. Т.е. нищо няма да се промени.

Според мен е най-добре смесена система с много нисък праг за влизане в парламента и с избори за главен прокурор и т.н.

09.09 2013 в 11:41

Като говорим за изборен кодекс - ето пример със задължително гласуване, мажоритарен елемент и освен това 100% представителност, защото се ползва "алтернативно" гласуване. ама тука червените писачи пак ще скочат да оплюват.