Асандж не успя да влезе в Сената на Австралия

Вероника Шербанова 09 септември 2013 в 11:04 1906 2

Джулиан Асандж. Снимка: БГНЕС
Джулиан Асандж. Снимка: БГНЕС

Създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж не е успял да влезе в Сената на Австралия. Това сочат предварителните данни от проведените в събота парламентарни избори, съобщи ИТАР-ТАСС.

В щата Виктория, откъдето е кандидатурата на Асандж, на първо място са го поставили 25 666 души или 1,18% от избирателите.

Данните от гласуването обаче не са окончателни. Преброяването на гласовете ще продължи няколко дни, тъй като процедурата за избори за горна камара на австралийския парламент е доста сложна. Взема се предвид броя на избирателите, поставили на първо място един или друг кандидат, а също така и броя на гласоподавателите, поставили съответния кандидат на второ, трето и т.н. място.

В изборите за Сенат в щата Виктория участие взеха 39 партии и коалиции. Според предварителните данни партията на Джулиан Асандж се нарежда на седмо място, което по всяка вероятност няма да му позволи да влезе в парламента.

Самият Асандж не присъства на изборите за парламент. През последната година той се укрива в посолството на Еквадор в Лондон. Там Асандж получи политическо убежище и засега успява да избегне обвиненията в изнасилване, които са му повдигнати в Швеция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови