Асад ще търси примирие с опозицията, похвали Тръмп

ОFFNews 19 януари 2017 в 14:59 3068 0

Снимка AFP

Приоритетът на Сирия в предстоящите преговори в Казахстан ще бъде върху постигането на примирие с бунтовниците, заяви президентът Башар Асад пред японската медия TBS. 

"Приоритет в преговорите ще бъде даден на постигането на примирие в Сирия, което ще спаси животи и ще внесе хуманитарна помощ", каза Асад в откъс от интервюто, публикувано на страницата на президентството в Twitter. 

Изразявайки сходна позиция с тази на руското външно министерство, сирийският президент заяви, че вижда надежда в встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. По думите му републиканецът е поставил на челно място борбата с тероризма.

"Надяваме се, че следващата американска администрация ще бъде искрена в създаването на истински съюз за борбата с тероризма", каза Асад, който обвини САЩ, Великобритания, Франция, Турция, Катар и Саудитска арабия за смъртта на цивилни в Сирия. 

По думите му във войната срещу тероризма винаги има жертви. "Всяка война е лоша война", твърди либийския лидер. 

Мирните преговори в казахстанската столица Астана, договорени от Русия и Турция, ще започнат на 23 януари. Двете страни поканиха и САЩ да се включат в мирния процес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови