Аржентина с втори фалит за 13 години

Страната преустанови обслужването на външния си дълг

Ивайло Анев 31 юли 2014 в 13:53 2060 0

Аржентина и инвестиционните фондове не успяха да постигнат съгласие относно дълга на Буенос Айрес към тях и латиноамериканската страна изпадна в ситуация на неплатежоспособност.

Министърът на икономиката Аксел Кисилоф не отстъпи от политиката на правителството и дори нарече чуждите хедж фондове "лешояди".

„Лешоядите се опитаха да накарат страната ни да извърши нещо нелегално“, заяви Кисилоф. Страната му била готова да погаси задълженията си към всички кредитори, но при „разумни условия, а не под натиск“, допълни министърът, цитиран от "Уолстрийт джърнал".

В сряда аржентинските банки се опитаха да предложат в последния момент алтернатива, като изкупят необслужвания дълг, притежаван от хедж фондове, и да избегнат спирането на погасяването му. Но сделката пропадна и в резултат на това страната ще обяви втори фалит в рамките на 13 години.

Експерти отбелязват, че последиците от това няма да бъдат толкова плачевни, колкото бяха през 2001 г. когато страната отказа да плаща по държавни облигации за $100 млрд.

Този път става дума за технически фалит или неплащане на дългове без официален фалит. Сега Аржентина има пари и тя иска да се разплати с всички кредитори, но при изгодни за нея условия.

Властите в Буенос Айрес на 26 юни платиха $1,2 млрд., от които $539 000 по сметка на Bank of New York Mellon. Сумата отиде по сметките на притежатели на аржентински облигации, които бяха приели предложеното за преструктуриране на дълга.

Ситуацията със сегашния фалит ще се отрази негативно на икономиката, която е в рецесия. Аржентина няма да може да се върне на световните финансови пазари, откъдето е изолирана след дефолта от 2001 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови