Артисти предложиха на руснаците да опитат украинска кръв (видео)

OFFNews 24 ноември 2014 в 19:50 3012 1

Кадър от видеото.
Кадър от видеото.

Художници от провокативния артистичен колектив "Синий всадник" ("Синият конник") предложиха на жителите на Москва да опитат украинска кръв.

Един от артистите легна на земята пред паметника на Незнайния воин пред стените на Кремъл и се покри с украинското знаме подобно на загиналите на Майдана през февруари 2014 г. До "трупа" беше поставен буркан, пълен с червена течност, наподобяваща кръв. Вторият провокатор пък предлагаше на минувачите "да замезят с украинска кръв от убит бандеровец"

Към края на клипа се вижда как полицията идва и вдига лежащия на земята активист. Олег Басов и Евгений Авилов, двамата художници, участващи в провокацията, ги заплашва присъда за дребно хулиганство, равняващо се на глоба до 1000 рубли или до 15 денонощия арест.

Провокацията се случва в седмицата, в която в Украйна отбеляза за пръв път като национален празник Деня на достойнството и свободата, посветен на Оранжевата революция от 2004 г. и на Революцията на достойнството от 2013-2014 г.

"Синий всадник" е известна с антивоенните си проекти и на няколко пъти протестира срещу разпалването на война в Източна Украйна и антиукраинската пропаганда в руските медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови