Арестуваха жената със зелените очи от "National Geographic"

ОFFNews 26 октомври 2016 в 17:32 24725 2

Снимка Стийв Маккъри

Афганистанската жена със светлозелените очи.

Шарбат Гула, афганистанката, която през 1985 г. доби световна популярност със снимката си в сп. "National Geographic", е била арестувана в Пакистан, предаде "Индепендънт".

Днес вече 44-годишната жена е задържана по подозрение в корупция и фалшифициране на лични документи и я грозят до 14 години затвор и 5 хиляди долара глоба.

Необичайният завой в живота на жената според някои експерти доказва колко е тежко положението в Афганистан и до какви крайности са готови да стигнат жителите му само и само да избягат от страната. 

Гула е снимана от фотографа Стийв Маккъри в бежанския лагер до Пешвар през 1984 г., когато е била на 12. През юни 1985 г. тя се появява на корицата на списанието и лицето ѝ обикаля света, като се превръща в най-разпространяваната корица в историята на списанието.

Тя си спечелва името "Афганистанското момиче" и "Мона Лиза на Войната в Афганистан", чиято родина в онези години е окупирана от СССР. Родителите ѝ загиват при руски въздушен удар през 1979 г.

През 1992 г. тя се връща обратно в Афганистан, а през 2002 г. Маккъри я намира отново, за да я снима и говори с нея. Тогава тя за първи път вижда своята снимка като дете и е нямала представа, че е толкова известна. При повторната им среща тя вече е майка на четири деца, едно от които почива в невръстна възраст, и е женена за пекар. Тогава Гула коментира, че иска децата ѝ да получат образование и че по времето на талибаните е било по-спокойно, защото поне е имало мир, а сега вече няма.

От 1979 г. досега Пакистан е приютил милиони афганистански бежанци, като в момента в страната има 1,4 милиона регистрирани афганистанци, което поставя държавата на трето място в света по брой приютени бежанци. Властите досега са преиздали 91 милиона лични карти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11925

1

FeldMarschal

26.10 2016 в 17:51

Е чакайте бе как през 1984 е била на 12 а сега на 51
"Гула е снимана от фотографа Стийв Маккъри в бежанския лагер до Пешвар през 1984 г., когато е била на 12"
"Днес вече 51-годишната жена..."