Арестуваха съпруга на Никола Стърджън

OFFNews 05 април 2023 в 14:07 1540 0

Никола Стърджън и Питър Мърел през 2019 г.

Снимка Getty Images

Никола Стърджън и Питър Мърел през 2019 г.

Съпругът на бившия шотландски премиер Никола Стърджън е бил арестуван по разследване на финансирането на управляващата Шотландска национална партия (SNP), която е за независимост, съобщи Би Би Си.

Шотландската полиция съобщи, че 58-годишен мъж е "арестуван като заподозрян" и нейни служители извършват претърсвания на редица адреси, свързани с разследването.

58-годишният Питър Мърел миналия месец се оттегли от поста главен изпълнителен директор на управляващата партия, подкрепяща независимостта. Той е бил задържан от полицията в сряда сутринта, по информация на Би Би Си.

Домът на двойката Стърджън и Мърез в Глазгоу бе отцепен със синьо-бяла полицейска лента, допълва "Ройтерс".

Полицейското разследване проверява какво се е случило с над 600 000 паунда (748 920 долара), събрани от участниците в кампанията за независимост на Шотландия през 2017 г. Те е трябвало да бъдат отделени за разходи по кампанията, но са липсвали в подадените отчети на партията.

От SNP заявиха, че няма да коментират текущо полицейско разследване, но партията сътрудничи на полицията. Шотландското правителство заяви, че това е въпрос, който е от компетенцията на партията.

Арестът и продължаващото разследване се случват след няколко месеца, изпълнени със сътресения за SNP, която доминираше в шотландската политика през по-голямата част от последните две десетилетия.

Мърел ръководеше SNP в продължение на повече от две десетилетия и подаде оставка миналия месец, след като пое вината за подвеждането на обществеността относно рязкото намаляване на броя на членовете на партията.

Миналия месец Стърджън също се оттегли и от поста си на лидер (първи министър) на полуавтономното правителство на Шотландия след осем години на власт. "Първо, макар да знам, че ще бъде изкушаващо да се възприеме като такова, това решение не е реакция на краткосрочен натиск, каза тогава първият министър. - Това решение е резултат от по-дълбока и дългосрочна оценка." При подаването на оставката тя не спомена разследването като причина за това.

На референдума през 2014 г. шотландците отхвърлиха прекратяването на повече от 300-годишния съюз с Англия с 55% на 45%. Гласуването на Великобритания за излизане от Европейския съюз две години по-късно, когато мнозинството от шотландците искаха да останат, и справянето на Шотландия с пандемията от коронавирус донесоха нова подкрепа за кампанията за независимостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика