Арестуваха директора на голям руски завод за експлозиви, бил търгувал с НАТО

OFFNews 20 септември 2022 в 14:34 2417 1

Юрий Шумски

Снимка Telegram

Юрий Шумски

Следствените власти в Русия арестуваха генералния директор на завода "Я. М. Свердлов" – едно от най-големите руски предприятия за производство на експлозиви по подозрение в измама, предаде ДПА.

Руският вестник "Комерсант" съобщи, че Юрий Шумски е бил арестуван. Твърди се, че случаят е свързан със сделки за износ за страни от НАТО, осъществени чрез посредници в Швейцария, Австрия и други държави. Според руските власти Шусмки е виновен за измама, при която между 7 и 10% от договорните суми са били източвани чрез фиктивни компании.

Държавната компания "Я. М. Свердлов" в руския град Дзержинск е крупен производител на взривни вещества за военни и промишлени цели, както и на боеприпаси от различни видове. Шумски е бил назначен за директор в началото на 2022 г., малко преди да започне войната в Украйна, след като при неговия предшественик е имало поредица взривове и пожари в завода.

Разследването е поискано от руския депутат от "Справедлива Русия" Дмитрий Кузнецов. Той е призовал да се проучи износа на експлозиви за България, Великобритания, Сърбия и Кипър. Кузнецов смята, че експлозивите биха могли да се използват за военни цели във "враждебни страни от НАТО".

Депутатът описа ареста на Шумски като "самопрочистване на държавата" в Telegram:

"Сега е настанало такова време, че всички чиновници са длъжни да се грижат за интересите на народа и страната. Още повече - ако длъжностните лица отговарят за стратегически важно предприятие. Това даже не е корупция, това е предателство на държавата в такъв труден момент", пише Кузнецов.

До момента все още няма информация за действията от страна на руската прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

20.09 2022 в 15:26

много малко зимал бе 7-10%, смешно направо за Руския замах. Следователно е невинен
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews