Антипутинисти готвели план за измъкване на Навални по пътя за Сибир

OFFNews 21 февруари 2024 в 14:06 1512 6

Навални

Снимка РДК

Алексей Навални

Руска антипутинска групировка e планирала да освободи опозиционния активист Алексей Навални от затворническия лагер. Това става ясно от съобщение на Руският доброволчески корпус (РДК) - ултранационалистическа съпротивителна група, чиито членове също се бият срещу руските войски в Украйна, цитирани и от бТВ.

Бойци от РДК и поддръжници на Навални от редиците на правоохранителните органи са разработили план за освобождаването му. Те трябвало да атакуват конвоя, който е откарал Навални до наказателния лагер в Сибир - на около 1900 километра североизточно от Москва. След което да го придвижват до Украйна.

"Според плана нашата група трябваше да изведе Алексей Навални по пътя към поправителен център и след това веднага да тръгнем с него към граничната зона с Украйна и да се срещнем с разузнавателната група на РДК. След това трябваше да пресечем границата и да получим убежище", посочват от формированието.

"За съжаление мерките за сигурност, предприети от ФСИН и ФСБ за предотвратяване на подобни сценарии, бяха доста ефективни. Датата на прехвърлянето на Алексей беше плаваща и затова самият факт беше скрит от обществеността. Датата и часът на прехвърлянето бяха отлагани няколко пъти, а накрая то започна внезапно, по пряка устна заповед на началника на ФСИН, и нашата група нямаше време да се придвижи до района на планираното начало на операцията", обясняват от РДК.

На датата, когато Навални губи живота си, организацията е в процес на преразглеждане на плана и адаптирането му към новите обстоятелства в затворническия лагер.

Служители на ФСИН също получават дистанционен достъп до камерите за видеонаблюдение в колонията.

Групата публикува няколко кадри от видеозаписи, които показват Алексей Навални в наказателната колония, където е бил преместен преди прехвърлянето му в затворническия лагер.

Единият от кадрите показва Навални в шивалнята на затвора, друга в кабинета на надзирателя. РДК публикува и устройствения план на наказателната колония, както и информация за служителите в затвора.

В петък, 16 февруари, Навални внезапно умира в затвора в Сибир. Неговите поддръжници обвиняват президентът Владимир Путин в негов непряк екзекутор. А руските власти и до ден днешен отказват да предадат тялото на Навални с обяснението, че 14 дни ще се прави химически анализ. Което даде основание на привържениците на критика на режима да заподозрат, че целта е да се заличат следите от убийството на Навални.

"За съжаление, не успяхме да спасим Алексей. Но стотици политически затворници остават в плен. Ние вярваме и работим, за да ги изтръгнем от лапите на режима по един или друг начин", посочват от РДК.

Бойци от крайнодясната РДК се присъедияват към украинската армия, за да се бият срещу Русия. Миналата година те навлизат няколко пъти на територията на Русия и водят битки с руските сили. За връзки между РДК и организацията на Навални не се знае нищо.

Последните години от живота си Алексей Навални беше в колония във Владимирска област, където имаше проблеми със здравето. Там той продължаваше да води своите битки, както може, с каквото може. Но в края на декември 2023 г. мистериозно изчезна, а по-късно се разбра, че е в един от най-строгите затвори в Русия.

Алексей Навални беше преместен в наказателна колония-3 в селището Харп, след като през септември апелативният съд отхвърли жалбата му срещу 19-годишна присъда по дело за "екстремизъм". Преди това опозиционерът излежаваше присъдата си в колония №6 със строг режим в Мелехово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

13

демотиватор

21.02 2024 в 17:05

Не-е, това не е всичко.
Все най-накрая ще се проведе опело и погребална процесия.
Дали там няма да има неприятно голяма масовост, тъкмо преди Хуйловите (псевдо-)избори ?! (ジ)

345

12

Джендо Джедев

21.02 2024 в 16:36

Спиртник, подготвяй си новия ник! Крайно време е! :D

345

7

Джендо Джедев

21.02 2024 в 14:33

Е, то какъвто Песков, такъв си и ти - Чебурашки. Няма грешка! Ама хайде, щом си по новините, кажи колко напредна твоята "могучая" за година и половина. Май ще излезе, че е назаднала. :D

1005

4

eagle60

21.02 2024 в 14:29

ТИ комсомолецо броиш ли самолетите? ТИ комсомолецо корабите пошли на ... броиш ли? Брой, че не останаха
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика