Анкета: Рекордна любов към Сталин в Русия - 70%

OFFNews Последна промяна на 16 април 2019 в 14:14 2299 2

Сталин - колаж

Снимка Коммерсантъ

Ролята на Йосиф Сталин в историята на СССР е предмет на социологическото проучване от март на "Левада-център", а положителната оценка за него е с шокиращия резултат от 70%, пише "Коммерсантъ". Всеки втори от анкетираните /51%/ е признал топлите си чувства /възхищение, уважение или симпатия/.

Докато 70% оценяват като положителна фигурата на Сталин, от тях 52% я определят за по-скоро положителна, а 18% са твърди - изцяло е такава. Това е рекорд за всички времена на проучванията. През 2006-2009 г. този показател е бил на нивото от 39-49%. Само 19% от руснаците смятат ролята на Сталин в живота на страната като отрицателна - за 14 на сто тя е по-скоро негативна, а за 5% изцяло отрицателна. Едва 11% от анкетираните са се затруднили да дадат отговор на този въпрос.

Сумарното ниво на положителното отношение към Сталин достига максимален показател. Уважение към него свидетелстват 41%, симпатия - 6%, възхищение - 4%. Неприязън и раздразнение буди личността на Йосиф Джугашвили у 6% от руснаците, страх - при 3%, а отвращение и ненавист - при 3%. Не зная кой е Сталин - така са отговорили 1% от респондентите.

Кой величае Сталин - това са избирателите, които на последните президентски избори са дали подкрепата си за лидера на ЛДПР Владимир Жириновски /80% и 67% съответно на двата въпроса/. До 46% е стигнало числото на руснаците, които оправдават сталинските репресии. Въпросът в анкетата е формулиран така: "Оправдани ли са човешките жертви, които понесе съветският народ в сталинската епоха на великите цели и резултатите, които са били постигнати в кратък срок?". До 2011 г. по-малко от 30% от анкетираните са оправдавали репресиите.

"Коммерсантъ" припомня, че тази година традиционната акция на сталинистите на 5 март, които отрупват с цветя гроба на своя идол при Кремълската стена, бе съпроводена от алтернативна проява на граждани, чиито близки са загинали или пострадали в резултат на съветската политика в периода 1924-1953 г. Тогава двама активисти от гражданския проект "Декомунизация" се смесиха с поклонниците на Йосиф Сталин и хвърлиха по бюста му прекършени цветя, и крещяха изобличителни лозунги. Те бяха мигновено заловени от полицията и доброволните й сътрудници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови