Анкара: Медиите изопачиха думите на Ердоган за нацистка Германия

OFFNews 02 януари 2016 в 10:30 3681 7

Турското президентство обяви, че изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган за нацистка Германия е било интерпретирано погрешно и той не я е давал за пример за унитарна държава с президентска система на управление.

"Няма такива неща, че в унитарната държава няма президентска система. В света има примери за такива страни, както и в историята, така и днес. Можете да видите това в хитлеристка Германия. Има и други по-скорошни примери в други страни", каза турският президент пред журналисти в своя самолет на връщане от Саудитска Арабия.

"Метафората на Ердоган за Хитлерова Германия бе изопачена от някои новинарски източници и бе използвана в точно обратния й смисъл", подчертаха от пресслужбата на турското президентство.

Оттам допълват, че изказването му е имало за цел да покаже, че изпълнителната президентска система може да съществува в унитарна държава и не зависи от наличието на федерална система на управление.

Нито президентстката, нито парламентарната система е гаранция срещу злоупотребата с власт, се казва още в изявлението.

"Ако със системата се злоупотреби, това може да доведе до лошо управление, имащо за разултат катастрофи като в Хитлерова Германия. Важното е да има справедливо управление, което да служи на страната. Неприемливо е да се твърди, че Ердоган е представял Хитлерова Германия в положителна светлина, категорични са от пресслужбата на Ердоган. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!