Анкара: Изтеглянето на САЩ от Сирия не следва да е в полза на терористите

Вилдан Байрямова 08 януари 2019 в 15:12 2122 2

Дж.Болтън и И.Калън

Снимка АА

Прессекретарят на турския президент Ибрахим Калън коментира резултатите от преговорите със съветника по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън, предаде Анадолската агенция.

Той заяви, че в никакъв случай терористите не трябва да се възползват от процеса на изтеглянето на американските войски от Сирия. „Турция и САЩ не трябва да позволят на терористичните организации, в това число и на сирийското крило на ПКК - PYD/YPG, да се възползват от извеждането на военния контингент на САЩ от територията на Сирия“, каза той.

Калън отбеляза, че властите в Турция категорично осъждат опитите за отъждествяването на терористите от ПКК с кюрдската общност в Сирия. По-рано днес пред парламентарната си група същото заяви и президентът Реджеп Ердоган. „В хода на преговорите с делегацията от Вашингтон ние отново подчертахме това. Твърденията за това, че едва ли не турската армия ще започне да убива етническите кюрди в хода на операцията в Сирия и ще им нанесе вреди, представляват част от пропагандата на ПКК“, подчерта Калън.

Той каза още, че Турция продължава да прилага мерки за защитата на мирното население в арабската държава, в това число и на етническите кюрди. Президентският говорител изрази удовлетворение от решението на Доналд Тръмп за изтеглянето на американските войски. „Но в същото време предстои точно да бъде планиран самият процес: какви структури ще останат в Сирия след изтеглянето на военния контингент на САЩ, какво ще стане с американските военни бази и логистичните центрове, а също и с тежкото въоръжение, доставено от Пентагона в тази страна“, коментира Калън. Той допълни, че съответните ведомства на Турция и САЩ ще обсъдят подробно процеса на изтеглянето на американския контингент.

„Турция очаква САЩ да върне в арсенала на Пентагона оръжията, доставени в Сирия. Информираха ни, че работата в тази посока е в ход, а подробностите ще станат ясни в близките дни“, каза Калън. Според него Анкара е готова да координира своите действия в региона с всички страни, но не смята да иска разрешение за определени стъпки. Той посочи, че на Болтън са връчени две досиета, едното от които касае престъпленията, извършени от терористите на YPG/PYD в Сирия. Калън отбеляза също, че президентът Ердоган не е уговарял среща със съветника на Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

09.01 2019 в 20:05

Въпросът е колко евтино САЩ ще продадат кюрдите. Глупостите на Анкара и друг път сме ги слушали.