Амнести Интернешънъл: Най-малко 208 души са загинали при протестите в Иран

OFFNews 02 декември 2019 в 18:56 2571 0

Смята се, че най-малко 208 души са били убити по време на потушаването на протестите в Иран миналия месец, които последваха покачване на цените на горивата, съобщи в понеделник Амнести Интернешънъл, цитирана от AFP.

"Броят на хората, за които се смята, че са били убити по време на демонстрациите в Иран, избухнали на 15 ноември, е нараснал до най-малко 208 въз основа на достоверни доклади, получени от организацията", заявиха от базираната в Лондон правозащитна организация, добавяйки, че действителната бройка на загиналите в действителност вероятно е по-голяма.

На 15 ноември правителството обяви драстично покачване на цените на бензина, което доведе до избухването на протести в десетки ирански градове. Властите не предупредиха за готвените промени, които бяха извършени в рамките на едно денонощие.

Бяха подпалени множество правителствени и публични сгради, включително и банки, бензиностанции, магазини, както и няколко духовни училища.

Гневът против повишаването на цените на бензина бързо прерасна в политически. Много хора открито изразиха недоволството си от управлението на държавата. Те започнаха да издигат слогани като „Не искаме ислямската република“, „Долу молла-та“, „Смърт за Хаменей“. Бяха издигнати множество постери с лика на върховния лидер Али Хаменей с искания за незабавното му сваляне от власт.

Някои от протестиращите се обявиха и против подкрепата от страна на Иран за сирийския президент Башар ал-Асад.

Подобни протести срещу властта имаше последно през 2017 г. Управляващите отговориха на правителството със сила, изпращайки хиляди служители от жандармерията, включително и части от Ислямската революционна гвардия (ИРГ).

В репортажи от няколко града се посочва, че срещу протестиращите е бил използван сълзотворен газ, но се появиха и информации за стрелба срещу гражданите и много убити протестиращи.

На 16 ноември правителството побърза да спре достъпа до интернет, за да прекъсне свободния обмен на информация, както и да лиши протестиращите от възможността да използват социалните мрежи, за да се организират или да информират външния свят за случващото се.

NetBlocks, която следи достъпа до интернет в световен мащаб, съобщи, че свързаността в Иран е паднала до едва 4 % от обичайното си ниво, което на практика означава, че почти всеки иранец е лишен от онлайн достъп.

По данни на правителство само в първите дни на протестите са били задържани близо 1000 души. Според Мариам Ражави, която е лидер на опозицията в изгнание, арестуваните са над 12 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови