Американските визи за хърватски граждани могат да отпаднат до края на годината

OFFNews 16 септември 2021 в 16:10 1268 2

Снимка Pixabay

Американските визи за гражданите на Хърватия може да отпаднат още до края на тази година. Това е потвърдила пред агенция Хина Серена Хой, помощник-секретар по международни въпроси в американския Департамент за вътрешна сигурност, която пребивава тази седмица в Хърватия за последна преценка на готовността на страната за включване в Програмата за отмяна на визите на САЩ (Visa Waiver Program), предаде БТА.

Според Хой оценката ще бъде направена до края на септември. "След това, надявам се, ако всичко върви добре... до края на годината хърватските граждани би трябвало да могат да се възползват от програмата за отмяна на визите," е заявила тя.

След отмяната на визите хърватските граждани ще могат да пътуват до Съединените щати с туристически и делови цели чрез американската Електронна система за разрешения за пътуване (ESTA).

Американският държавен секретар Антъни Блинкън официално предложи Хърватия за включване в Програмата за отмяна на визите на Съединените щати през август, след като още през февруари тази година посолството на САЩ в Загреб съобщи, че основният критерий за отмяна на американските визи е постигнат - процентът на откази да спадне под 3 процента, съобщава Хина.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

17.09 2021 в 03:43

По правилата на ЕС на САЩ трябва да бъдат наложени визи по реципрочност. ЕС дълги години нарушава европейските регламенти, но пък настоятелно ни съветва да приемем джендъра.