Американски съд отхвърли задължителната ваксинация на учители

OFFNews Последна промяна на 02 януари 2022 в 08:50 2499 1

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън не може да изисква от преподавателите, работещи по програмата "Хед старт" да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, реши съдия в щата Луизиана, предаде БТА.

Решението на съдия Тери Даути дава победа на 24-те американски щата, които заведоха дело срещу федералното правителство. Той заявява в решението си, че администрацията на Байдън е пренебрегнала незаконно Конгреса, разпореждайки работещите по програмата "Хед старт" да бъдат ваксинирани до 31 януари, а учениците, навършили 2 години, да носят маски в закрити помещения или при близък контакт на открито.

"Хед старт" е финансирана от федералното правителство програма, която подпомага образованието на деца на възраст под 6 години от семейства с ниски доходи.

Даути беше назначен от предишния президент на САЩ Доналд Тръмп. Съдията подчертава в решението си, че разделението на властите е ключово за устоите на страната и цитира бившия президент Роналд Рейгън, според когото "деветте най-страшни думи в английския език са "аз съм от правителството и съм тук, за да помогна".

"Ако на изпълнителната власт се позволи да узурпира властта на законодателната власт, тази страна няма да бъде демокрация, а монархия", подчертава Даути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови