Америка изненадващо отвори петролния си резерв, за да попари Путин

OFFNews 13 март 2014 в 12:40 22317 21

Барак Обама

Снимка Би Би Си

Правителството на САЩ отвори петролния си резерв за „тестови продажби“. Количеството, пуснато за продажба, е 5 милиона барела и ще се търгува до петък, 14 март.

От американското енергийно министерството обявиха, че тестовете са планирани от месеци и целта е да съвпаднат с периода за редовната годишна профилактика на няколко от големите петролни рафинерии в САЩ. Политически анализатори обаче видяха в това действие намек на президента Барак Обама към Русия, която е най-големият производител на петрол в света, че Америка и партньорите й могат да свалят цените на суровината и да лишат руската икономика, която много разчита на нефтения експорт, от приходи.

Отварянето на петролния резерв е лост за икономически натиск, чрез който САЩ опитват да охладят амбициите на Русия да използва петрола и природния си газ за икономическо оръжие в спора със Запада относно руската инвазия в украинската автономна република Крим.

След руската военна намеса в Крим няколко американски конгресмени и сенатори настояха САЩ да увеличат износа на природен газ и петрол, за да намалят зависимостта на Европа от руски енергийни източници.

Новината за отварянето на резерва веднага доведе до понижаване на цените - американският суров петрол поевтиня с повече от 2% - американските петролни фючърси например (договорите за бъдеща доставка) поевтиняха с повече от 2 долара до ниво от 98 долара за барел.

Американският петролен резерв, за който се предполага, че е най-големият петролен буфер в света – той е планиран да захрани американската икономика за 80 дни, бе отворен за пръв път през 1990 г. при операцията „Пустинна буря“ срещу иракската окупация над Кувейт. През 2005 г. резервът бе отворен след урагана Катрина – тогава бяха продадени 11 милиона барела петрол. Вашингтон предлагаше суров петрол от резерва си и през 2011 г., с цел да олекоти натиска над пазара заради гражданската война в Либия.

„С руската инвазия в Крим, заплахата е по-голяма от амбициите на Владимир Путин – истинската опасност за света е, че нефтът и газът още веднъж ще бъдат използвани като оръжие за водене на война“, предупреди тази седмица американски енергиен експерт в статия за „Форбс“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!