Алпинистка оцеля блокирана сама за четири дни на най-високата планина в Канада

OFFNews 05 май 2017 в 15:32 5506 0

Снимка Icefield Discovery Tours

Аржентинска алпинистка беше спасена, след като е била блокирана от лавина сама в продължение на четири дни на най-високата планина в Канада. 

37-годишната Наталия Мартинес започнала сама изкачването на планината Лоугън в Юкон с височина 5959 метра. Тя е била на височина 3900 метра, когато земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер разтресе Юкон и Аляска в понеделник, което е предизвикало лавина близо до лагера ѝ. Няколко часа по-късно планината е разтърсена от второ земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер, последвано от вторични трусове.

Палатката на Мартинес се е намирала на около 135 мили от епицентъра на земетресенията. Тя не е била засегната от лавините, но е останала блокирана от снега. 

Мартинес е спасена в четвъртък вечерта, става ясно от съобщение, публикувано на уебсайта на ExpeNews, цитирано от The Guardian. 

Пилот от Icefield Discovery Tours забелязал подобрение в метеорологичните условия и е сигнализирал спасителния екип.

Мартинес е отведен в базата на Icefield Discovery Toursy.

Камило Рада, партньорът по катерене на Мартинес в продължение на 10 години, заяви, че алпинистката е работила много усилено за да запази лагера си и себе си в безопасност. Той посочи, че Мартинес е много опитна алпинистка и се е сблъсквала с бури и екстремни студове, но това не означава, че ѝ е било лесно в този случай, още повече като се има предвид, че е трябвало да се справя сама. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews