Алиенде се самоубил с подарен от Фидел Кастро автомат

Владимир Йончев 13 септември 2012 в 09:37 1636 0

Салвадор Алиенде
Салвадор Алиенде

Бившият президент на Чили Салвадор Алиенде се е самоубил с подарения му от Фидел Кастро автомат "Калашников" в деня на държавния преврат на 11 септември 1973 г. Това е окончателната версия на чилийското правосъдие за смъртта на сваления от Пиночет президент. Апелативният съд в Сантяго излезе с единодушно решение, че Алиенде се е самоубил, а не е бил убит по заповед на Пиночет. Съдът даде правна сила на доклада на съдия Марио Кароса, в който се твърди, че Алиенде е сложил сам край на живота си в президентския дворец.

Тленните останки на първият президент-марксист в Чили бяха ексхумирани в началото на 2011 г. с цел да се открие дали той се е самоубил или е бил убит при преврата на генерал Аугусто Пиночет.

С решението се слага край на продължилия 39 години спор, който е една от основните теми, разделящи чилийското общество. Ден преди решението на съда, годишнината от преврата на 11 септември бе отбелязана със сблъсъци с полицията, престрелки и издигане на барикади.

На възпоменателната церемония през на стадиона в Сантяго де Чили бяха запалени хиляди свещи в памет на загиналите близо 3000 души по време на режима на Пиночет, продължил от 1973 до 1990 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!