Алексис Ципрас подаде оставка като лидер на СИРИЗА

OFFNews 29 юни 2023 в 15:19 1288 2

Алексис Ципрас
Алексис Ципрас

Алексис Ципрас подаде оставката си от ръководството на лявата партия СИРИЗА, която събра едва 17% на парламентарните избори  Гърция, съобщиха в. "Катимерини" и БТА.

"Не мога да представя убеждението си за необходимостта от дълбоко обновление и възстановяване (на партията) само на думи, ако едновременно с това не го подкрепя с действия...", каза той.

Бившият премиер на Гърция допълва, че е решил да предложи избирането на ново ръководство на партията.

"Осъзнавам необходимостта от нова вълна в СИРИЗА и реших да се отдръпна, за да премине тя. Имам доверие в човешкия потенциал на партията ни, в неизчерпаемите сили на левицата", заяви той. 

Според него негативният изборен резултат може и трябва да стане начало на тази нова вълна в СИРИЗА, която трябва да отговори на ролята на основна опозиционна сила, както и да работи активно, за да се върне на власт.

Ципрас председателства по-рано заседание на изпълнителния комитет на партията, който се събра, за да обсъди бъдещето на СИРИЗА.

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни, изпреварвайки СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места - още по-нисък резултат в сравнение с изборите на 21 май, които Нова демокрация спечели с преднина от 20 пункта пред СИРИЗА.

48-годишният Ципрас беше министър-председател на Гърция от 2015 до 2019 г. - едни от най-бурните години на финансовата криза в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

29.06 2023 в 17:05

Ами така се прави в демокрациите - един си отива, друг идва, но остават непреходните неща и борбата продължава. Не е като тука -лидерски партии, духовни водачи, диванни лидери, задкулисие и т.н. Почти вече като на изток от нас, където Лукашенко обяви, че без него и Путин всички загиват. Вижда ли се разликата вече между нормалното и ненормалното или още нещо трябва да се случи, зада се види?

345

1

Джендо Джедев

29.06 2023 в 15:27

А нашето БСП го млатят на избори као мачка у дирек, но биволичката КорНи се е хванала за кокала и не го пуска. Веселба!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки