Александър ван дер Белен печели президентските избори в Австрия

OFFNews 09 октомври 2022 в 21:10 1892 0

Австрийският президент Александър ван дер Белен

Снимка БТА/АП

Австрийският президент Александър ван дер Белен

Австрийският президент Александър ван дер Белен печели втори мандат. Той привлича над 50% от гласовете на днешните президентски избори, показват екзитполове на австрийската обществена телевизия ОРФ. Според тях той ще бъде избран за втори шестгодишен мандат на първи тур и няма да има балотаж.

Прогнозните резултати сочат, че Ван дер Белен получава 55,4% при 53,8 на сто, с които той спечели вота през 2016 г., съобщава АПА. Валтер Розенкранц от дясната националистическа Австрийска партия на свободата остава втори с 18,4%. Останалите петима кандидати получиха едноцифрени резултати.

78-годишният Ван дер Белен беше фаворит, тъй като много от неговите съперници - блогър, производител на обувки, лекар, колумнист и представител на партия, която е против ваксинацията - бяха смятани от самото начало за политически аутсайдери, отбеляза ДПА.

Ван дер Белен, бивш лидер на „Зелените“, е подкрепен от всички партии, освен от Австрийската партия на свободата. Миналия месец проучване показа, че Ван дер Белен има подкрепа от почти две трети от електората - общо около 6,4 милиона души.

Александър Ван дер Белен е роден на 18 януари 1944 г. Преди да поеме президентския пост през януари 2017 г. той работи като професор по икономика във Виенския университет, а след влизането си в политиката е говорител на австрийската Зелена партия. От 1994 г. до 2012 г. е член на Националния съвет, представляващ Зелената партия, и е бил както лидер на партията, така и на парламентарната ѝ група.

Родителите му са руски и естонски бежанци от сталинизма. Потомък е на аристократичното семейство Ван дер Белен от бившата Руска империя, което има холандски произход по бащина линия.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира като независим кандидат, подкрепен от Зелените. На 1 юли, преди да положи клетва, резултатите от втория тур на гласуването са анулирани от Конституционния съд поради неправилно преброяване, което налага повторното провеждане на изборите. На 4 декември 2016 г. той печели с около 54% от гласовете.

Ван дер Белен подкрепя Европейския съюз и се застъпва за европейския федерализъм.

Той е баща на двама сина от първата си съпруга Бриджит Хютнер.

Ван дер Белен твърди, че Европа трябва да приема бежанци, които са избягали от военни зони и се противопоставя на решението на правителството да наложи ограничение на броя на търсещите убежище, които ще допусне в Австрия.

Ван дер Белен критикува бившия американски президент Доналд Тръмп, предупреждавайки за опасностите от десния популизъм. Твърди, че напускането на Великобритания от ЕС е вредно за икономиките както на Обединеното кралство, така и на Европа.

Противопоставя се и на признаването на руската анексия на Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови