Албанската прокуратура обвини бившия премиер Бериша в корупция

OFFNews 22 октомври 2023 в 18:00 957 0

Архив

Снимка Демократическа партия на Албания - пресцентър

Сали Бериша

Албанската прокуратура обвини бившия премиер Сали Бериша и неговия зет в корупция, свързана с приватизационна сделка за земя, включваща терени на спортен клуб, предаде Ройтерс.

В обвинителния акт спецпрокуратурата за борба с корупция и организирана престъпност, известна като SPAK, посочва, че Бериша от 2005 г. до 2009 г. е използван влиянието си като премиер за оказване на натиск „за приключване на приватизационните процедури в полза на други, включително съпруга на неговата дъщеря."

Зетят на Бериша бе арестуван вчера. Бериша обаче е депутат и има имунитет срещу съдебно преследване. Разпоредено му е да не напуска страната и да се яви в полиция.

Наказателното производство срещу Бериша започна през 2020 г., когато сегашният вътрешен министър Таулант Бала го обвини, че е замесен в приватизация на терени и други спортни съоръжения, принадлежащи на ФК "Партизани" в столицата Тирана.

Бериша обвини сегашния премиер Еди Рама, че стои зад целия случай.

„Той е наредил на своите продажни обвинители. Обвиненията са неоснователни и са пряка политическа атака на Еди Рама срещу мен,“ каза Бериша пред репортери снощи.

През 2021 г. САЩ забраниха на Бериша и семейството му да влизат в страната с мотива, че като премиер е участвал в „корупционни действия като злоупотреба с обществени средства и намеса в обществените процеси, включително използване на властта си за лична изгода и облагодетелстване на политическите си съюзници и членове на семейството си".

Бериша бе президент от 1992 до 1997 г., веднага след падането на комунизма в Албания, и премиер от 2005 до 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!