Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Акционери изправят холдинговата компания на VW на съд заради дизеловия скандал

OFFNews 28 юли 2021 в 13:38 2092 0

Снимка Pixabay

Дългоочакваният ответен удар от ощетени акционери в холдинговата компания на Volkswagen (VW) е факт. Делото по колективния им иск срещу Porshe SE, която е пропуснала да ги информира за възможни финансови последствия от дизеловия емисионен скандал, съобщава DPA, започва в Щутгарт.

Той избухна, когато стана ясно, че данните за отработените газове са били манипулирани.

Porsche SE (PSE) отхвърли исканията за компенсации.

Огромният обществен интерес към делото принуди съда да провежда заседанията си в зала, която се намира далече от града, а не в обичайните си помещения.

Делото касае отчасти ролята на холдинговата компания. Самата PSE не управлява никакви производствени мощности.

Първоначалният иск е за 8 милиона евро, но крайното решение може да е за стотици милиони.

Ищците твърдят, че са плащали твърде много за акциите си в PSE години наред, а в същото време са били държани в неведение относно мащаба на скандала с дизеловите емисии, избухнал първо в САЩ през 2015 г.

Един от спорните въпроси е доколко и при какви обстоятелства PSE, като холдингова компания, е отговорна за публикуването на информация, свързана с пазара, съгласно борсовите регулации.

Защитата на PSE твърди, че обвиненията са "очевидно несъстоятелни", защото е холдингова компания, а не производител на автомобили, следователно не участва в разработването, производството и пускането на пазара на колите. 

През последните години VW плати големи глоби в Германия, САЩ и други страни, както и обезщетения на собствениците на превозни средства, а също пое и разходи за преоборудване на автомобили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови