Акшенер готова да направи крачка назад за общ кандидат на опозицията срещу Ердоган

OFFNews 06 март 2023 в 09:31 2928 0

Мерал Акшенер
Лидерът на Добрата партия Мерал Акшенер.

Мерал Акшенер, лидер на опозиционната "Добра партия" в Турция, е готова да се върне в опозиционния алианс, стига да се постигне съгласие за издигане на кандидатура за президент на кмета на Анкара или кмета на Истанбул, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Акшенер се оттегли от опозиционната коалиция от шест партии, обединени около целта да издигнат общ кандидат на изборите и да върнат парламентарната система на управление, заради разногласия около кандидатурата за президент. Другите опозиционни сили в алианса са се обединили около Кемал Кълъчдароглу, лидера на най-голямата сред тях - Народнорепубликанската партия (НРП), докато лидерката на "Добра партия" е настоявала кандидат да бъде или кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, или кметът на Анкара Мансур Яваш (и двамата от НРП), тъй като рейтингът им е по-висок.

Пред телевизия Хабертюрк Акшенер даде да се разбере, че е готова да направи крачка назад и да се върне в опозиционния алианс, популярно наричан "шесторната маса", без да проявява гордост, ако алиансът все пак реши да кандидатира някой от двамата кметове вместо Кълъчдароглу.

"Ако (шесторната) маса или г-н Кемал приемат това, което не аз, а народът казва, ще се върна на масата без никаква гордост", заяви Акшенер.

По повод на кандидатурите на кметовете на Истанбул и Анкара тя заяви, че рейтингът и на двамата е по-висок както от този на Кълъчдароглу, така и от нейния.

"В проведените проучвания тези две имена имат много по-висока подкрепа от моята и на г-н Кемал", каза Акшенер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки