Ако Македония не промени конституцията си, ще бъде отделена от Албания за присъединяване в ЕС

OFFNews 22 юли 2023 в 15:55 6988 1

Снимка pixabay

Ако Северна Македония не направи конституционни промени, в края на тази година страната ще бъде отделена от Албания по пътя на нейната евроинтеграция.

Това заяви държавният секретар по европейските въпроси на Франция Лорънс Бун. Бун бе част от т.нар. "Ваймарска тройка", предаде БГНЕС.

"Ако не бъдат направени конституционни промени преди края на тази година, има риск РСМ да бъде отделена от Албания. Конституционни промени са част от договора, който бе постигнат от РСМ и ЕС, за да продължи автоматично страната в процеса по присъединяване", каза още държавният секретар и добави, че няма други искания.

Френският държавен секретар изрази удовлетворението си от факта, че "предложението за промени в Конституцията вече е на масата за обсъждане и този процес вече е започнал". Според нея това е много важно.

"Няма други искания за започване на предприсъединителните преговори. Бъдещето относно започването на преговорите е в ръцете на парламента, и РСМ има суверенното право сама да реши какво иска. Надявам се това да се случи, и страната да се присъедини към семейството на ЕС", каза Бун пред държавната агенция в Скопие.

По-рано този месец македонското правителство прие текста на Предложението за пристъпване към конституционни промени и реши документът да бъде внесен в Събранието на Северна Македония.

Във формулировката „Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, части от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други“, след „босненски народ” се поставя запетая и се добавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ, еврейският народ и египетският народ.

За приемането на конституционните промени в парламента са необходими и гласовете на ВМРО-ДПНМЕ, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка. ВМРО-ДПНМЕ обаче са против вписването на българите в македонската конституция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика