Българите в македонската конституция - правителството ги добави, опозицията не иска и да чуе

OFFNews 18 юли 2023 в 19:17 4217 1

Македонското правителство

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Предложението за изменение на македонската конституция е прието на днешното заседание на правителството

Предложението за изменение и допълнение на конституцията на Северна Македония е прието на днешното заседание на правителството. То ще бъде изпратено в парламента на страната, за да започне парламентарната процедура за приемането му, съобщава БТА.

Предложението за промени в основния закон на страната беше подготвено от работна група, съставена от експерти, преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, с изключение на представители на опозицията.

Промените се отнасят до добавянето на части от народи в преамбюла на конституцията и членове 49 и 78 от основния закон, в които се изброяват частите от народи в Северна Македония.

Във формулировката „Гражданите на Република Северна Македония, македонският народ, части от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други“, след „босненски народ” се поставя запетая и се добавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ, еврейският народ и египетският народ.

"Република Северна Македония практикува европейските ценности и заслужава след членството си в НАТО да бъде пълноправен член на Европейския съюз. Правителството оценява, че гражданите и държавата имат уникална възможност да утвърдят европейския си път, да ускорят европейската интеграция и да постигнат европейската си цел до 2030 г. Гражданите заслужават да бъдат европейски граждани, да имат европейско качество на живот и европейски стандарт на живот, в европейска страна и това трябва да е тяхната родина" - заявиха днес от правителствената пресслужба.

Приемането на конституционните промени е част от преговорната рамка на Скопие с Европейския съюз. Ако промените не бъдат одобрени от парламента, Северна Македония няма как да започне преговори за членство с ЕС. 

За приемането на конституционните промени в парламента са необходими и гласовете на ВМРО-ДПНМЕ, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка. ВМРО-ДПНМЕ обаче са против вписването на българите в македонската конституция.

Миналия петък, например, председателят на партията Християн Мицкоски заяви, че "промените в конституцията са последното нещо, за което хората в Северна Македония мислят".

Според него правителството на премиера Ковачевски е подписало "споразумение под български диктат, което хората не приемат".

ВМРО-ДПМНЕ казва „да” на ЕС, но „не” на изнудването от страна на България, което не дава никаква сигурност, че процесът на евроинтеграция няма да бъде блокиран отново и отново заради ирационални въпроси, които България очевидно все още има към Северна Македония, заяви днес и депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!