Агенти от саудитското разузнаване пристигнали в Истанбул в деня на убийството на саудитския журналист

OFFNews 10 октомври 2018 в 16:03 4338 0

Снимка Reuters

Агенти от саудитското разузнаване пристигнали в Истанбул преди убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи Би Би Си. 

Хашоги напуснал Саудитска Арабия миналата година, страхувайки се от възмездие заради критиките си към саудитската политика за войната в Йемен. 

На 2 октомври той влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Според турските власти той е бил убит.

Саудитските власти отричат. Според тях Хашоги си е тръгнал малко по-късно. Турската му годеница, която го чакала отвън обаче, казва, че той не е излязъл.

Турски медии твърдят, че 15 саудитски граждани, сред които и официални лица, са били в сградата на консулството по това време. Те долетели с два самолета и малко по-късно напуснали.

Сега турската телевизия TRT World пусна записи от видеокамери на летището в Истанбул, които показват пристигането на предполагаемите агенти от разузнаването. Мъжете се настанили в хотели и малко по-късно напуснали страната.

Кадрите показват още автомобили, които пристигнали в консулството, сред които черни микробуси, за които се смята, че са в центъра на разследването на убийството на журналиста. 

Турските власти разследват два саудитски самолета, които кацнали на летището на 2 октомври. 

Полицията проверява записите от 150 охранителни камери в рамките на разследването. 

Според някои местни медии е възможно Джамал Хашоги да е бил отвлечен и все още да е жив. 

Турция обяви, че ще претърси консулството в Истанбул. Външният министър на Саудитска Арабия подчерта, че страната е отворена за съдействие на разследването. 

Анкара настоява саудитските власти да докажат, че журналистът е напуснал консулството. За момента турските власти не са предоставили конкретни доказателства, че Хашоги е бил убит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови