Африкански лидери притискат Путин за зърнената сделка и мирния им план за Украйна

OFFNews 28 юли 2023 в 19:46 3233 6

среща

Снимка БГНЕС

На срещата в Санкт Петербург.

Лидери на африкански страни настояха пред руския президент Владимир Путин да предприеме съответните стъпки за осъществяването на мирния им план за край на войната в Украйна и да поднови споразумението за безопасен износ на украинско зърно през Черно море, което Русия прекрати в началото на миналата седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макар да не отправиха директни критики към Кремъл, техните изказвания във втория ден на срещата на върха "Русия-Африка" в Санкт Петербург бяха подчертано напомняне към Путин за дълбокото безпокойство в Африка от последиците от войната, и особено отражението й върху цените на храните.

"Африканската инициатива заслужава най-специално внимание, тя не трябва да бъде подценявана. За пореден път изпращаме сигнал за нуждата от възстановяване на мира в Европа" - с тези думи се обърна президентът на Република Конго Денис Сасу-Нгесо към Путин и своите африкански колеги в Санкт Петербург.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призова Русия да съживи черноморската зърнена сделка, която - до оттеглянето на Русия от нея - позволяваше на Украйна да изнася зърно от своите пристанища, въпреки бушуващата война.

Ас Сиси, чиято страна е ключов купувач на зърно по черноморския маршрут, заяви на срещата на върха, че е "от съществено значение да се постигне споразумение" за възстановяване на сделката.

И сега, както е правил преди, Путин оспори мненията на африканските си колеги с твърдението, че повишаването на цените на хранителните стоки в световен мащаб е следствие от грешната политика на Запада далеч преди началото на войната в Украйна. Той заяви, че Русия е излязла от черноморското споразумение на 17 юли, защото не е могла да доставя своето зърно до най-нуждаещите се страни, а Западът не е спазил своята част от уговорката.

Откакто прекрати зърнената сделка, Русия постоянно бомбардира украинските пристанища и зърнени терминали, поради която Украйна и Западът я обвиняват, че използва храната като оръжие, отбелязва Ройтерс. В същото време цените на зърното отново се повишават.

Путин използва срещата на върха в Санкт Петербург като възможност да даде нов тласък на руските отношения с Африка, като обещава засилена търговия и инвестиции в опита си да се противопостави на, както той казва, доминирания от хегемона САЩ световен ред, допълва агенцията.

Вчера президентът на Русия обеща, че в рамките на следващите няколко месеца ще достави безмитно руско зърно на шест от държавите, представени на форума в Санкт Петербург. Днес той обяви, че Русия уважава африканското предложение за мир в Украйна и внимателно го проучва. Путин посрещна хладно този мирен план, когато група президенти на африкански страни му го представиха миналия месец, като отправи куп оплаквания от Украйна и Запада.

Русия отдавна твърди, че е отворена за разговори, но в тях трябва да се вземат предвид "новите реалности" на територията, на която тя е упражнила контрол върху близо една пета от площта на Украйна след 17 месеца на война. Москва смята четири украински области за свои.

В същото време президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли варианта за замразяване на конфликта сега, защото това ще остави въпросните територии под руска власт и ще даде време на руските военни сили да се прегрупират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

6

Far Rider

29.07 2023 в 12:17

Путин прави това което Западна Европа, НАТО и САЩ му позволят. Ако наистина искаха може да направят двустранна сделка с Ердоган. Той праща свои кораби - търговски и военни (!) и зърното тръгва. Никой няма да посмее да посегне на турски кораб защото го очаква съдбата на сваления Су! Ама както винаги ние го вадим голям на думи и мек в действията. И още нещо: сделакта със зърното е между Турция и Русия.

2550

5

alfakentavur

29.07 2023 в 11:53

Мурзилките, напишете нещо възторжено бе. Как докато Западът загнива Путлер се е обърнал към прогресиращия нов прекрасен Юг.

788

4

jorj

29.07 2023 в 11:08

Много по умни от Зелен чорап Скъсан цървул!!!! То да те е срам да кажеш, че си българин. След ваканцията ИМПИЙЧМЪНТ!!!!!!

22548

2

dolivo

28.07 2023 в 21:01

Намекнали му, че без мамбо им се разпада корупционата схемичка като излязат с тенджерите женорята

345

1

Джендо Джедев

28.07 2023 в 20:37

На Пуйло вече дори африканците не му се връзват. Какво падение!
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша