Афганистанци и кюрди се сбиха в Идомени, запалиха вагон

OFFNews 12 април 2016 в 15:30 3943 5

vlak
Ситуацията бе овладяна след намеса на гръцката полиция.

Две групи мигранти – афганистанци и кюрди, се сбиха на железопътна линия край Идомени.
При сблъсъка чужденците хвърляха камъни по вагон в близост и впоследствие го запалиха. Гръцката полиция се намеси и овладя ситуацията, предадоха информационните агенции.

Ново напрежение възникна в края на миналата седмица на гръцко-македонската граница по вина на Атина.

В неделя хиляди мигранти с викове "Аллах Акбар" нападнаха с камъни македонските и европейски граничари, които пазят македонско-гръцката граница. Нападателите бяха отблъснати с цената на десетки ранени от страна на македонските сили.
Брюксел поиска на 11 април 2016 г. от Гърция незабавно да изпрати мигрантите от Идомени (Сухово) в предназначените за целта лагери във вътрешността на страната. ЕК също така призова неправителствените организации, които активно подпомагат мигрантите, да спрат да ги заблуждават с невярната информация, че могат да преминат гръцко-македонската граница. Едно подобно преминаване ще бъде грубо нарушение на постигнатите на 7-8 март договорености на срещата на върха на ЕС, които гласят, че Балканският маршрут е затворен за мигрантите от Гърция и те не могат да го използват, за да достигнат до Европа.
Македонският президент Георге Иванов призова снощи гръцките власти да сътрудничат и да започнат да изпълняват решението от Брюксел за закриване на Балканския маршрут. "Ако Гърция сътрудничи, няма да има инциденти и т.нар. доброволци няма да манипулират мигрантите в лагера Идомени (Сухово)", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови