Мигрантите отказват евакуация от границата между Гърция и Македония

Последна промяна на 11 март 2016 в 15:15 6631 10

lager
Въпреки лошите условия мигрантите отказват да напуснат лагера

Властите в Гърция обявиха евакуация на импровизирания бежански лагер край село Идомени на гръцко-македонската граница. Там хиляди мигранти и бежанци останаха блокирани, след като т. нар. „Балкански път“ беше затворен. Рано тази сутрин два автобуса са били изпратени да откарат чужденците в центрове за настаняване във вътрешността на страната, но мигрантите отказват евакуацията.

Те са категорични, че ще останат да живеят близо до границата въпреки ужасните условия, в които са поставени, предаде bTV.

Към момента в лагера има между 10-13 хиляди души, евакуацията на всички ще отнеме поне 60 дни.

Заради проливните дъждове условията в импровизирания палатков лагер се влошават с всеки изминал ден. Хората са принудени да копаят диги, за да се изтича водата от палатките им. Мръсотията, дъждът и влагата предразполагат за избухването на епидемии.

Междувременно 81 икономически бежанци от Пакистан, Мароко, Алжир и Тунис са депортирани за ден в Турция, съобщава "Български новини". Те са били изпратени обратно в южната ни съседка, тъй като са дошли оттам нелегално. Бежанците отказали да подадат документи за убежище в Гърция и са имали намерение да пътуват към Централна Европа. Освен върнатите 81 мигранти, на други деветима души е било отказано да бъдат взети от Турция заради нередност в документите им. Това е втората такава депортация в рамките на дни.

По-рано този месец близо 300 души, най-вече от Северна Африка, бяха върнати в Турция в рамките на споразумение за репатриране от 2002 г.

В понеделник ЕС и Турция се споразумяха за схемата „едно към едно“ – съюзът да приема един законен сирийски бежанец от Турция, а Турция да приема един сирийски мигрант, незаконно влязъл в ЕС. В замяна Турция ще получи 6 млрд. евро, отпадане на визовия режим и ускоряване на присъединителния процес към ЕС. Очаква се лидерите на ЕС да финализират споразумението си с Анкара на среща на върха на 17 и 18 март.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2016 в 20:33

"Абе там наблизо някъде стадион няма ли?"
...
Има, но няма Аугусто.

11.03 2016 в 19:54

Абе там наблизо някъде стадион няма ли?

11.03 2016 в 18:04

Абе с тия хора си правят някакви шашми. Защо толкова искат да ходят в тази Германия? Защо отказват да приемат законите? Що за хора са тия? Очакват да получават без нищо да правят, поради какви причини? Защо Германия държи толкова на Гърция, щом достигнаха до ниво да клекнат на турците?

"В понеделник ЕС и Турция се споразумяха за схемата „едно към едно“ – съюзът да приема един законен сирийски бежанец от Турция, а Турция да приема един сирийски мигрант, незаконно влязъл в ЕС"

Как точно решиха, че един законен сирийски бежанец иска да ходи в Европа? И Турция какво точно ще прави с този сирийски мигрант? А какво ще се правят с всички други НЕсирийски мигранти? Какво криете от всички нас, защото в момента стават някакви пазарлъци между всички велики сили зад кадър, а ние просто гледаме как се търгуват човешки съдби?!?!

11.03 2016 в 17:51

Те немците пуснаха в интернет сексуален наръчник за емигрантите, включително и на български език, три пъти ХА, тоест ХАК да ни е... И били ни смятали за европейци, да, ама на дали.
http://wpress.bg/index.php/worldn/item/1000-2016-03-11-zanzu

11.03 2016 в 17:31

ами като отказват - щрак белезниците, хоп на фургоните към пристанишето, от там на едно корабче до сирийския браг и хайде от там пеша.

11.03 2016 в 17:21

Решението го знаят американците и то добре, още от Виетнам. Самолет с напалм и пълно обезпаразитяване на района.

11.03 2016 в 17:08

Аз не разбирам какво е това "отказали" ... ами то по тая логика да тръгват всички желаещи към Германия и просто да отказват да приемат каквито и да било правила и законови рамки ... "ми на пък, отказвам, искам пък в Германия" ... кви са тия простотии

11.03 2016 в 16:39

Не искат защото чакат да каже Меркел! Имат информация че ще ги пуснат, просто се изчаква да нарастне до критична маса тълпата, и после ще има щурм... може би някои и на това разчитат, от големите играчи!?

11.03 2016 в 16:19

Стига с това Идомени, журналя! Това е село СЕХОВО, родно място на цяла плеяда български революционери, като например Аргир Манасиев и Димитър Джузданов. Имайте уважение към паметта им!

11.03 2016 в 15:36

Решението е мобилни инсинератори.