Мигрантите отказват евакуация от границата между Гърция и Македония

OFFNews 11 март 2016 в 15:15 7554 10

lager
Въпреки лошите условия мигрантите отказват да напуснат лагера

Властите в Гърция обявиха евакуация на импровизирания бежански лагер край село Идомени на гръцко-македонската граница. Там хиляди мигранти и бежанци останаха блокирани, след като т. нар. „Балкански път“ беше затворен. Рано тази сутрин два автобуса са били изпратени да откарат чужденците в центрове за настаняване във вътрешността на страната, но мигрантите отказват евакуацията.

Те са категорични, че ще останат да живеят близо до границата въпреки ужасните условия, в които са поставени, предаде bTV.

Към момента в лагера има между 10-13 хиляди души, евакуацията на всички ще отнеме поне 60 дни.

Заради проливните дъждове условията в импровизирания палатков лагер се влошават с всеки изминал ден. Хората са принудени да копаят диги, за да се изтича водата от палатките им. Мръсотията, дъждът и влагата предразполагат за избухването на епидемии.

Междувременно 81 икономически бежанци от Пакистан, Мароко, Алжир и Тунис са депортирани за ден в Турция, съобщава "Български новини". Те са били изпратени обратно в южната ни съседка, тъй като са дошли оттам нелегално. Бежанците отказали да подадат документи за убежище в Гърция и са имали намерение да пътуват към Централна Европа. Освен върнатите 81 мигранти, на други деветима души е било отказано да бъдат взети от Турция заради нередност в документите им. Това е втората такава депортация в рамките на дни.

По-рано този месец близо 300 души, най-вече от Северна Африка, бяха върнати в Турция в рамките на споразумение за репатриране от 2002 г.

В понеделник ЕС и Турция се споразумяха за схемата „едно към едно“ – съюзът да приема един законен сирийски бежанец от Турция, а Турция да приема един сирийски мигрант, незаконно влязъл в ЕС. В замяна Турция ще получи 6 млрд. евро, отпадане на визовия режим и ускоряване на присъединителния процес към ЕС. Очаква се лидерите на ЕС да финализират споразумението си с Анкара на среща на върха на 17 и 18 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!